Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skidt nyt til 378.000 boligejere - så længe må de vente, før de får deres penge

Forbrug

09/11/2023 09:40

J. Bøgen

Men alt godt kommer til den, der venter, og der er faktisk en bonus ved, at det tager så lang tid!

Man kunne lave et nyhedsmedie, der kun udgav historier om de famøse ejendomsvurderinger - og mediet ville kunne udkomme hver eneste dag uden at have problemer med at udfylde spaltepladsen.

Lige fra absurde vurderinger baseret på helt vilde præmisser til årelange forsinkelser og abnorme regninger for brug af konsulenter, så er ejendomsvurderingerne garant for en konstant strøm af historier (som regel negative), og nu kan vi føje endnu en til listen.

378.000 boligejere, der står til at få 25.000 kroner tilbage per ejendom i gennemsnit, må nemlig væbne sig med ekstraordinær tålmodighed, før de får deres penge.

Faktisk kommer vi nok til at skrive 2025, før alle har fået deres penge.

Sådan lyder analysen fra Anne Katrine Lindholdt, manager i skatteafdelingen i revisionshuset BDO, i en kommentar fra BDO's nyhedsbrev, Depechen ifølge B.T..

Årsagen findes i vurderingerne

Det kan lyde vildt, at der skal gå så lang tid, før boligejere kan få deres penge, men årsagen skal findes i ejendomsvurderingerne for 2020.

De skal nemlig først sendes ud til boligejerne, før det præcise beløb for udbetalingen kan beregnes.

Og hvor bliver de vurderinger så af? I sidste uge kunne Skatteministeriet fortælle, at de, igen, er blevet udskudt. Der blev ikke sat nogen præcis dato for, hvornår man nu regner med, de bliver sendt, men det lyder, at nogle boligejere først vil få 2020-vurderingen i sidste halvår af 2024.

Disse danskere kan glæde sig

Ser man på, hvem der så kan regne med at få penge tilbage, når tiden endelig kommer, er det særligt ejere af enfamiliehuse og sommerhuse, der kan begynde at planlægge en dyr ferie.

Ifølge Anne Katrine Lindholdt er der ikke særligt mange ejere af lejligheder, der kan håbe på at få penge tilbage, da lejlighederne generelt har været vurderet for lavt.

Samtidig peger hun på, at det i overvejende grad vil være parcelhusejere uden for de store byer, der godt kan begynde at gnide sig i hænderne. Der findes dog ikke nogen oplysninger om, hvem det præcist er, der skal have penge tilbage, og derfor er det Anne Kathrine Lindholdts erfaring og analyse, der ligger til grund for hendes vurdering.

13,5 mia. kroner tilbage 530.000 ejendomme

I begyndelsen af året blev det anslået, at det samlede beløb, der skulle betales tilbage til danskerne, løber op i 13,5 milliarder kroner fordelt på omkring 530.000 ejendomme. Det svarer til, at boligejere i gennemsnit får omkring 25.500 kroner tilbage per ejendom.

Og netop den sene udsendelse af 2020-vurderingerne (anden halvdel af 2024), samt at udbetalingerne så skal effektueres, gør, at Anne Katrine Lindholdt altså regner med, at de sidste kompensationer først vil ske i 2025.

Udbetalingen af overskydende skat kan nemlig tidligst ske fem måneder, efter selve vurderingen er blevet sendt ud.

Men der er jo ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget, og det er faktisk også tilfældet i denne situation. Hvis man er berettiget til kompensation får man nemlig lagt en skattefri rentegodtgørelse på 6,2 procent per påbegyndt år.

Det vil altså sige, at man, hvis man først får pengene i 2025, kan se frem til yderligere to års rentetillæg.

Mest Læste

Annonce