Foto: Flickr user: Thomas Angermann  Copenhagen, Denmark https://www.flickr.com/people/angermann, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons
Foto: Flickr user: Thomas Angermann Copenhagen, Denmark https://www.flickr.com/people/angermann, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

SSI advarer: Disse grupper skal lade være med at købe disse varer

Forbrug

27/03/2023 14:41

J. Bøgen

I 2022 havde vi det højeste antal infektioner i Danmark i 10 år.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du havde en følelse af, at der var flere historier om bakterien listeria i løbet af 2022, så er du ikke helt galt på den.

Sidste år endte vi nemlig med at have det højeste antal infektioner med den frygtede bakterie, som typisk findes i røget fisk og kødpålæg, i 10 år.

Det er mildest talt dårligt nyt, da listeria kan give blodforgiftning og meningitis og ende med at koste liv. Dødeligheden blandt de konstaterede tilfælde er, ifølge tal fra Statens Serum Institut (SSI), på omkring 25 procent.

Derfor kommer SSI nu med en meget klar advarsel til gravide og ældre danskere:

Lad være med at købe kødpålæg og røget fisk, hvis du er over 60 år eller gravid.

Det skriver TV 2.

Årsagen er, at vores immunforsvar simpelthen er forringet i takt med alderen, og derfor kan en listeriainfektion gå hen at blive rigtig alvorlig, hvis man har rundet de 60. For gravide skyldes advarslen, at det ufødte barn kan blive inficeret, hvilket kan udvikle sig farligt.

Men hvad er grunden til, at netop 2022 blev et slemt år i forhold til listeria? Eksperterne er ikke sikre, men de peger på to mulige forklaringer:

En øget jagt på billige varer samt stigende priser generelt.

Kend holdbarhedsmærkningerne

I Danmark arbejder man med to slags mærkninger, når det gælder holdbarhed for fødevarer.

"Bedst før", eller "bedst før udgangen af", dækker over, at producenten står inde for, at fødevaren er den rette kvalitet til og med den dato eller måned. Fødevaren bliver altså ikke nødvendigvis sundhedsskadelig, hvis man spiser den efter den angivne dato, men kvaliteten kan være forringet.

Helt anderledes alvorligt skal du tage holdbarhedsdatoen, hvis der står "sidste anvendelsesdato". Det udtryk bruges om letfordærvelige madvarer, der med tiden kan udgøre en risiko for vores sundhed.

Og faktisk mistænker eksperter, at sidste års bragende inflation kan være med til at have øget danskernes risikovillighed, når det kommer til at købe og spise mad, der er nær udløbsdatoen.

Men hvis du har et produkt stående hjemme i køleskabet med "sidste anvendelsesdato", skal du ikke bruge kræfter på at lugte efter, om varen nu stadig er god nok, når datoen er overskredet.

"Det skal man bare smide ud. Det er derfor, der er forskel på de to mærkninger," lyder det fra beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove, til TV 2.

Skru ikke op for køleskabet

Et andet bud på årsagen til stigningen i antallet af listeriainfektioner kan også hænge sammen med de skyhøje energipriser, vi var plaget af i 2022.

En undersøgelse blandt ældre har ifølge Nikolas Kühn Hove blandt andet vist, at køleskabstemperaturen i mange hjem er for høj, ligesom kødpålæg står for længe fremme på køkkenbordet.

Den optimale køleskabstemperatur er 5 grader, og hvis man er bekymret for energiregningen, skal man ikke gå på kompromis med temperaturen her, advarer Nikolas Kühn Hove.

I stedet skal man holde køleskabsdøren lukket i videst mulige omfang, ligesom man kan tø mad fra fryseren op i køleskabet for at få noget ekstra kulde i cirkulation.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.