Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Steget med 33 procent på et år - det skal du være opmærksom på, hvis du går til pantelåner

Forbrug

15/12/2022 11:34

J. Bøgen

Forventningen er, at henvendelser vil stige her op til jul.

Et stigende antal danskere opsøger en pantelåner i en tid, hvor mange er presset på økonomien.

Hos Pantsat.dk, der er landets største pantelåner, var der 33 procent flere kunder i oktober i år sammenlignet med oktober sidste år - og man forventer en yderligere stigning op til jul, hvor flere kan have behov for en hurtig udbetaling.

Forventningen skal ses i lyset af, at der sidste december var dobbelt så mange, som pantsatte genstande hos Pantsat.dk, sammenlignet med en gennemsnitlig måned i 2021.

"Med de stigende forbrugspriser og en dyr julemåned i vente optager mange et pantelån for at kunne finansiere julegaverne eller varmeregningen til vinter. Er ens bankkonto tom, giver pantelånet mulighed for en hurtig udbetaling mod, at man indleverer en værdigenstand, som man senere kan købe tilbage," siger Mikkel Linden, vurderingsekspert hos Pantsat.dk i København.

Ikke alle kommer igennem nåleøjet

Ifølge Mikkel Linden øger populariteten af pantelån behovet for oplysning til danskerne om lånealternativet, ikke mindst fordi cirka 70 til 80 procent går forgæves til pantelåneren.

Man kan blandt andet blive afvist til et pantelån, når den indleverede genstand er svært omsættelig eller har en lav markedsværdi.

"Vi har kunder fra alle samfundslag med forskellige forudsætninger for at pantsætte, og derfor lægger vi vægt på individualiseret rådgivning. Enhver vil dog kunne have gavn af at kende vores mere generelle råd, allerede inden de opsøger en pantelåner, så de ikke kommer forgæves eller handler imod vores anbefalinger," siger Mikkel Linden, der giver sine råd til, hvad man bør være opmærksom på, inden man går til pantelåneren.

1. Pantelåneren godtager kun værdigenstande

Pantelånere godtager typisk genstande med en markedsværdi over 2000 kroner. I den lave ende kan man indlevere en ny iPhone, en guitar, et par flasker vin eller designerstole.

Dyrere genstande kan være guldkæder eller Rolex-ure. Den gennemsnitlige kontrakt hos Pantsat.dk er på 10-15.000 kroner. Meget specielle og svært omsættelige værdigenstande som ukendte kunstværker kan dog blive afvist.

2. Pantsæt ikke betydningsfulde genstande

Knap hver tiende kunde hos Pantsat.dk kan ikke tilbagekøbe deres pantsatte genstand, som derfor videresælges.

Man bør ikke pantsætte ting med stor betydning eller affektionsværdi uden en risikovillighed til at miste dem.

3. Vælg en kort kontraktperiode

En kontrakt til et pantelån løber typisk over 1 til 4 måneder, fordi en længere kontraktperiode kan blive dyr i omkostning.

Omkostningerne målt i procent falder, jo højere udbetalingen er, og for eksempel vil en udbetaling på 15.000 kroner medføre en månedlig omkostning svarende til 5,5 procent.

Man kan se den samlede omkostning for et pantelån via en online beregner.

4. Pantsæt ikke ting, du vil sælge

Når man pantsætter en genstand, får man typisk udbetalt op til 75 procent af genstandens værdi.

Ved man på forhånd, at genstanden skal videresælges, kan det bedre betale sig at sælge den og få det fulde beløb.

5. Overvej blacklisting ved afhængighed

Ligesom i ROFUS, som er den danske Spillemyndigheds register til folk med spilproblemer, er det muligt at bede om midlertidig eller permanent udelukkelse fra pantsætning, hvis man har en afhængighed af for eksempel gambling eller overforbrug.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.