Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bliver diskuteret i Sverige: Nu svirrer rygterne også om en "krigsskat" herhjemme

Forsvar

07/03/2024 07:12

J. Bøgen

Der har eftersigende været fremlagt forskellige modeller i Finansministeriet.

Det er ikke noget nyt, at Verden er blevet et mindre sikkert sted.

Da krigen brød ud i Ukraine i 2022 var der igen krig i Europa, og siden har der været flere mindre militære konflikter og nogle andre store - se bare på krigen i Gaza lige nu.

NATO-medlemslandene har været hurtigere til at nå op på at bruge 2 procent af landenes BNP på forsvar, som er aftalt i alliancen, og nu begynder EU også at snakke om, at der skal fyres op under forsvarsindustrien i Europa, så vi ikke længere skal købe våben af USA, men i stedet selv producere det, vi skal bruge.

Men det koster penge. Mange penge. Det har krig altid gjort, og lige siden oldtidens Egypten har det været en velkendt konsekvens af krigstid, at det er blevet dyrere for befolkningerne i de involverede lande at leve.

For staten skal have dækket udgifterne til krigsførsel, og i Sverige begynde man allerede i 2022 at diskutere, om man skal indføre en "beredskabsskat" hinsidan.

En diskussion, der nu, øjensynligt, også er nået frem til gangene på Christiansborg.

Skal vi have en "sikkerhedsskat"?

Ifølge B.T. har man i Finansministeriet arbejdet med forskellige modeller for, hvordan der kan skaffes flere penge til en hurtigere oprustning af det danske forsvar.

Mediet skriver, at centrale kilder blandet andet fortæller om en model, hvor man vil hæve bundskatten. Det vil i praksis betyde, at en stor gruppe danskere vil opleve en mindre skattestigning, hvis det bliver indført.

Men spørgsmålet er, om der er politisk vilje til at indføre en sådan "sikkerhedsskat" - og her bliver billedet straks mere mudret.

I et interview med Børsen siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at Moderaterne ikke er for at indføre en sikkerhedsskat. I stedet peger han på, at robustheden i dansk økonomi er nok til, at der kan foretages de nødvendige ændringer, uden at pålægge danskerne at skulle betale mere til det.

Samme toner lyder fra Venstres politiske ordfører, Torsten Schack. Til B.T. siger han, at partiet er imod en krigsskat.

Socialdemokratiet har ikke kunnet svare på B.T.s henvendelse, da partiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, er på udlandsrejse.

Røde partier har luftet tanken

I 2022, efter Ruslands invasion af Ukraine, havde vi stadig en S-regering med røde støttepartier, og ifølge Information var både SF og Enhedslisten allerede dengang ude og advokere for, at krig i Europa kaldte på yderligere beskatning.

Dengang var Socialdemokratiet tøvende, men ville ikke afvise konkrete forslag på forhånd.

Mener du, vi skal have en krigsskat i Danmark?

Mest Læste

Annonce