Glem Ukraine: Her er de ved at slette halvdelen af befolkningen

Forsvar

27/06/2022 11:00

J. Bøgen

Hele verden har øjnene stift rettet mod Ruslands invasion af Ukraine, men et andet sted foregår der noget mindst lige så slemt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

315 dage er der gået, siden Taliban indtog hovedstaden i Afghanistan, Kabul, og generobrede magten efter amerikanernes tilbagetrækning.

Og i løbet af de 315 har halvdelen af den afghanske befolkning kunnet se deres rettigheder og frihed blive indskrænket på næsten daglig basis.

For eksempel blev det d. 7. maj indført, at afghanske kvinder skal bære heldækkende beklædning, hvis de bevæger sig ud i offentligheden. Kvinder på heller ikke uddanne sig eller rejse alene, og et utal af kvinder har mistet deres arbejde. Det skriver TV2.

Talibanerne hævdede ellers ved generobringen, at bevægelsen var et ganske andet sted end det yderligtgående styre, der blev væltet i 2001.

Det har mildest talt vist sig at være en sandhed med modifikationer.

FN bekymret over "sletning"

De hårdt prøvede afghanske folk kæmper ikke kun med Talibans brutale styre. Landet er også ramt af tørke, hungersnød og akut pengemangel, ligesom et kraftigt jordskælv for knap en uge siden har kostet mindst 1000 mennesker livet.

Ifølge Røde Kors lever mere end 22 millioner afghanere lige nu under fattigdomsgrænsen. Det er mere end halvdelen af befolkningen, men man frygter at situationen bliver langt værre.

Faktisk er man bange for, at den økonomiske krise vil ende med at sende op mod 97 procent af den afghanske befolkning ud i dyb fattigdom.

Men Talibans fokus har ikke været på genopbygning af økonomien eller at afværge den ulmende humanitære katastrofe. I stedet har de brugt tiden siden overtagelsen af landet på at indføre nye, meget strikse, love.

Noget, som FN's særlige rapportør om menneskerettighederne i Afghanistan, Richard Bennett kommenterede på efter at have besøgt landet i maj:

"Jeg udtrykte alvorlig bekymring over forværringen af menneskerettighederne i hele landet, og sletningen af kvinder fra det offentlige liv er særligt bekymrende," sagde han ifølge nyhedsbureauet AP.

Skriger efter hjælp, som ikke kommer

Heather Barr fra organisationen Human Rights Watch sagde tidligere på måneden for, at situationen nu er så alvorlig, at det ikke længere er nok for det internationale samfund at udtrykke "alvorlig bekymring".

Hun mener, der skal tages hårdere skridt over for Taliban og foreslår blandt andet af udvide det rejseforbud, der allerede i 1999 blev pålagt en række fremtrædende figurer i Talibans organisation.

Men efter Ruslands invasion af Ukraine, er Vestens fokus mildest talt skiftet. Og derfor ser det ud til, at Taliban kan fortsætte med at genindføre deres brutale regime og reelt udelukke kvinder fra samfundet.

For eksempel lød det fra Taliban i marts, at piger over 12 år kunne vende tilbage til skolebænken, men i sidste øjeblik ændrede de mening og sendte pigerne hjem igen.

Så imens Putin gør sit bedste for at destabilisere verdensfreden med sit angreb på Ukraine, må de afghanske kvinder vente tålmodigt på hjælp fra det internationale samfund - hvis den nogensinde kommer.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.