Vort norske broderfolk er under angreb.
Den prorussiske hackergruppe KillNet varslede natten til onsdag et større angreb, og de har gjort alvor af truslerne.
En række statslige og samfundskritiske hjemmesider var allerede lagt ned onsdag morgen. Det gælder blandt andre Arbeidstilsynet og BankID.
Også det norske svar på borger.dk, nav.no, og Altinn, som er den norske skattestyrelse, oplever problemer med driften på hjemmesiderne.
Det skriver det norske medie Dagbladet.
Vil lamme Norge
KillNet har lagt et billede op på det sociale medie Telegram med et billede af den norske udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, med et hekseagtigt slør lagt hen over.
Onsdag morgen lagde KillNet så en ny besked op med en emoji af en sol med en lille sky foran samt teksten: "Godmorgen Norge! Alle hold skal angribe!"
Gruppen siger, at de vil angribe Politiet, BankID, ID-porten hos Difi, Nav, UDI, Digitaliseringsdirektoratet og flere andre norske hjemmesider og onlinetjenester. Flere af hjemmesiderne er, som skrevet længere oppe, allerede lagt ned.
Bekræfter angreb
Nav bekræfter over for Dagbladet, at de blev angrebet.
"Nav.no blev i aftes udsat for øget internettrafik i flere omgange gennem denial of service (DDOS). Det førte til, at hjemmesiden fra tid til anden var utilgængelig i kortere perioder," skriver it-direktør hos NAV Vegard Skorstad i en e-mail til mediet og tilføjer:
"Alle vores tjenester fungerer nu som normalt. Vi gennemgår nu hændelsen og overvejer nye tiltag, hvis situationen udvikler sig yderligere. Vi er opmærksomme på, at problemer med andre partnere i NAV kan betyde, at det nogle gange kan være svært at udføre visse opgaver."
Kendt for store angreb
Efter Ruslands angreb på Ukraine i slutningen af februar har den russiske hackergruppe Killnet udført computerangreb på flere lande. Tyskland, Tjekkiet, Letland og senest Litauen menes at have været mål for gruppens angreb på det seneste.
Efterretningstjenesterne i USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand har da også advaret mod hackergruppen:
"Vi opfordrer forsvarere af kritisk infrastruktur til at være forberedte og forsøge at reducere muligheden for potentielle cyberangreb ved at skærpe deres cyberforsvar og øge deres evne til at identificere mistænkelig aktivitet," sagde de fem landes efterretningstjenester i en fælles erklæring i april.