Verdenssituationen minder om optakten til 1. Verdenskrig. Foto: Shutterstock
Verdenssituationen minder om optakten til 1. Verdenskrig. Foto: Shutterstock

Ny sikkerhedsrapport: Rusland nævnes 200 gange

Forsvar

03/10/2022 09:24

J. Bøgen

Verdenssituationen minder om optakten til 1. Verdenskrig, mener ambassadør.

Hvis du gerne vil starte ugen med glade nyheder som regnbuer, lykkelige børn der løber over en eng og at alle verdens lande har besluttet sig for at leve i harmoni, så skal du ikke læse videre.

Hvis du derimod gerne vil vide, hvordan sikkerhedssituationen omkring vores lille land ser ud for de kommende 13 år, er du kommet til det rette sted.

Men det er virkelig deprimerende læsning i den nye 86 sider lange rapport "Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035", som regerings sikkerhedspolitiske analysegruppe udgiver i dag.

For fremtiden ser brutal ud, truslerne mod Danmark tårner sig op, et nyt jerntæppe er ved at sænke sig over Europa - nåh ja, og så vokser verdens arsenal af atomvåben og kommer sandsynligvis til at spille en nøglerolle i fremtiden.

Så for at opsummere: Der er en mere dyster fremtid i vente for nutidens og fremtidens børn og unge.

Det skriver DR.

Rusland nævnt 200 gange

En af Forsvarets nøgleopgaver bliver blandt andet at vokse sig i stand til at kunne passe bedre på Danmark end i dag, fortæller ambassadør Michael Zilmer-Johns, der har stået i spidsen for analysegruppen, til DR.

Og ikke overraskende er det i høj grad Rusland, der fylder i trusselsvurderingen. I løbet af 86 sider bliver invasionsmagten nævnt hele 200 gange.

"Ruslands vilje til at bruge militær magt for at ændre grænser i Europa og søge at gennemtvinge en europæisk orden baseret på interessesfærer betyder, at hele Kongeriget står over for et væsentlig skærpet trusselsbillede," skriver analysegruppen ifølge DR.

Som optakten til 1. Verdenskrig

Michael Zilmer-Johns beskriver verden som et nabolag, der er gennemskåret af høje hække og plankeværk. Naboerne er uenige, nervøse og bange for hinanden.

I den situation kan det nemt gå galt hen over hække og plankeværker - eller "kontaktlinjer", som er det ord, han bruger.

"Man sidder i hver sin osteklokke og forstår ikke, hvad der sker på den anden side. Man får en lang kontaktlinje, hvor det kan gå galt. Det er masser af steder, hvor tingene kan eksplodere, og en konflikt kan udvide sig."

For selvom ingen af naboerne i virkeligheden ønsker at starte en krig eller militær konfrontation, kan en lille misforståelse hurtigt få snebolden til at rulle.

"Det kan godt minde om opspillet til 1. Verdenskrig. Der havde man også en situation, hvor magtbalancerne skiftede meget hurtigt, og det skabte usikkerhed mellem landene", siger ambassadøren til DR.

Fundament for milliard-forlig

De seneste to år har Michael Zilmer-Johns stået i spidsen for analysegruppen, der udover ham består af 12 nøglepersoner fra Forsvaret, Forsvarsministeriet og en række andre ministerier og departementer.

Gruppen har undervejs fået sparring fra hele 75 eksperter inden for hvert deres felt.

Analysen skal være en slags fundament af viden i arbejdet frem mod det næste forsvarsforlig, der skal være færdigt inden 2024.

Forsvarsforliget er køreplanen for Forsvaret i de næste ti år. Hundredvis af milliarder skal investeres, fordi et politisk flertal er enige om at hæve forsvarsbudgettet til 2 procent af bruttonationalproduktet.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.