Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Raser mod NATO-land: Smid dem ud!

Forsvar

30/01/2023 11:57

J. Bøgen

Og noget tyder på, at det faktisk er muligt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Finland og Sverige vil gerne være en del af forsvarsalliancen NATO, men de er ikke blevet det endnu.

Godt nok støtter 29 af NATOs medlemslande, at de to nordiske ansøgere skal optages hurtigst muligt, men der er 30 lande i NATO, og det kræver enstemmighed, hvis der skal optages nye medlemmer.

Så hvem er det, der står i vejen for, at Finland og Sverige kan blive optaget? Det er Tyrkiet.

Faktisk har Tyrkiet sagt, at de gerne vil støtte et finsk medlemskab, men de vil på ingen måde sige god for, at Sverige bliver optaget i alliancen.

Årsagen er, at der i årevis har været diplomatiske spændinger mellem Sverige og Tyrkiet, fordi Tyrkiet vil have udleveret en række personer fra Sverige, som de anser som fjender af staten - et krav, de svenske domstole igen og igen har afvist.

Og nu er det nok med Tyrkiets afpresning. I hvert fald hvis du spørger den tidligere amerikanske sikkerhedsrådgiver, John Bolton.

I et interview til den svenske tv-kanal SVT siger han faktisk, at han mener, Tyrkiet bør smides helt ud af NATO. Det skriver Ritzau.

Men afpresningen af Sverige er ikke den eneste årsag.

Købte russiske våben

Bolton var sikkerhedsrådgiver under Donald Trump og FN-ambassadør under George W. Bush, så det er en politisk sværvægter, der kommer med udtalelserne.

Generelt vokser kritikken af Tyrkiet blandt demokratiske og republikanske politikere. De har alle fået nok af den tyrkiske måde at bruge deres vetoret til at forsøge at presse sig til indrømmelser.

I interviewet med SVT peger Bolton også på, at Tyrkiet tilbage i 2017 købte et avanceret russisk luftværnssystem - og det alene bør være grund til at smide tyrkerne ud.

"Købet af luftværnssystemet S-400 er i realiteten en udtræden af Nato. Det kan samordnes med alle russiske luftværnssystemer, men overhovedet ikke med NATOs system," siger han.

Her er mulighederne

Spørgsmålet er så, om det overhovedet er muligt at smide et medlemsland ud af alliancen.

Her henviser Bolton til en særlig klausul i folkeretten, der kaldes "rebus sic stantibus". I praksis tillader den næsten hvad som helst, og den er tidligere blevet brugt til at trække sig fra diverse aftaler og traktater på grund af ændrede omstændigheder.

Bolton foreslår, at man kan bruge den klausul, eller at man simpelthen kan opløse NATO og genoprette det uden Tyrkiet som medlem.

Kort sagt er det altså ikke mulighederne, der er en hindring.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.