Mange danskere rejser hver sommer på ferie udenfor landets grænser.
Men flere er nervøse for, at der skal ske bestemte ting inden, under eller efter rejsen, som kan opleves som ubehagelige eller irriterende.
I undersøgelsen lavet af Europæiske ERV, er der en fjerdedel der frygter, at de selv eller familien bliver syge i forbindelse med rejsen.
"De fleste ser frem til deres ferie, og så kan sygdom jo påvirke, om man kan holde ferie. Det er derfor forståeligt, at nogle vil være nervøse for, at man selv eller ens familie bliver syge. Det kan være en god ide at tegne en afbestillingsforsikring inden rejsen, da den dækker, hvis du f.eks. bliver akut syg eller én i den nærmeste familie bliver alvorlig syg, og du ikke er i stand til at rejse afsted. For nogle kan det også være lidt utrygt, at man f.eks. ikke kender sundhedsvæsenet i udlandet. Hvis man har sin rejseforsikring hos os, kan man altid kontakte vores alarmcentral, der altid kan hjælpe og henvise til hospitaler og læger, som giver behandling i god kvalitet," siger Peter Steen Olsen, økonomidirektør og talsmand for Europæiske ERV.
Flystrejke får en andenplads
Efter sygdom kommer flystrejke ind på en andenplads. Her er der 15 procent af de adspurgte i undersøgelsen, som er nervøse for, at der vil ske en flystrejke denne sommer.
Efter coronapandemien har der været flere flystrejker rundt om i verden.
"Det kan være irriterende, hvis der kommer en flystrejke, som kan betyde en forsinket eller aflyst flyrejse. Strejker er generelt ikke dækket af rejseforsikringen, og vi anbefaler, at man henvender sig til sit flyselskab eller rejsebureau, hvis ens rejse er påvirket af en strejke. Hvis aflysningen eller forsinkelsen skyldes usædvanlige omstændigheder som fx naturkatastrofer, krig og lockout har man desværre ikke ret til kompensation. Så det er derfor forståeligt, at nogle vil være bekymrede for, at der vil opstå en flystrejke, som vil påvirke deres ferie," siger Peter Steen Olsen, økonomidirektør og talsmand for Europæiske ERV.
Flere er nervøse for at blive udsat for tyveri
Hvis man har oplevet at blive udsat for et tyveri, er det ikke noget, man ønsker at opleve igen.
I undersøgelsen foretaget af Europæiske ERV, er der 9 procent af de adspurgte som svarer, at de er urolige for at blive bestjålet på deres ferie.
"Det kan være utrolig ubehageligt at blive udsat for tyveri. Man skal sørge for at indgive en anmeldelse på den nærmeste politistation, og få dokumentation for det. Den dokumentation vil du skulle bruge for at anmelde din skade og søge om dækning for eventuelle tab hos dit forsikringsselskab," siger Peter Steen Olsen, økonomidirektør og talsmand for Europæiske ERV.
Der er dog mange af de adspurgte i undersøgelsen, som ikke er bekymrede for, at der sker noget. Her er der ca. halvdelen af de adspurgte, som ikke er nervøse for, at der vil ske noget i forbindelse med deres ferie denne sommer.
Det viste undersøgelsen
Er der nogle af de følgende ting, som du er meget nervøs for vil ske på din rejse
til sommer? (Muligt at vælge op til 3 svarmuligheder)
At jeg eller min familie bliver syg før, under eller efter ferien - 25 procent
Flystrejke - 15 procent
Tyveri - 9 procent
Lange køer og ventetid - 8 procent
Ekstremt vejr (hedebølger, oversvømmelser etc.) - 8 procent
Terrorangreb - 6 procent
En ny pandemi/epidemi - 4 procent
Overfald - 3 procent
Nej, jeg er ikke nervøs for noget - 52 procent
Ved ikke - 8 procent
Undersøgelsen er gennemført blandt 543 danskere, der modtager Europæiske ERV’s nyhedsbrev i starten af maj 2024.