Sommeren har igen i år stået i cyklens tegn med den danske Tour de France-vinder Jonas Vingegaard. Med skolestart i den kommende uge skal børnene nu selv træde i pedalerne frem for blot at følge cykelrytternes kamp på skærmen. Men om barnet ender på bagsædet i stedet for i cykelsadlen på vej til skole, afhænger i høj grad af forældrene og sikre cykelruter.
Siden 2014 er der sket et fald i antallet af børn, der cykler til skole, og fire ud af 10 forældre svarer, at deres børn slet ikke har cyklet den seneste måned. Det konkluderer en undersøgelse foretaget af Cyklistforbundet og Alle Børn Cykler Alliancen. Mens sikre cykelruter er afgørende, når det kommer til at cykle til skole, så handler det i høj grad også om at ændre vaner, og at forældrene prioriterer en mere aktiv og sund livsstil, hvilket er vigtigt i en tid med klimaudfordringer og overvægt.
Undersøgelsen peger desuden på, at forældrenes uddannelse, indkomst og adfærd har stor betydning, og at der dermed opstår ulighed i sundhed, når det kommer til, om børnene cykler til skole.
Men det behøver slet ikke at være så svært at få barnet til at cykle, lyder opfordringen fra Paul Fattinger, der er CEO hos børnecykelproducenten woom:
”Børn har en naturlig trang til at være fysisk aktive og er født nysgerrige, hvilket er en unik evne at have, når man skal lære nyt. Det bedste råd er at træne børn fra de er helt små og lære dem på en sikker og sjov måde at begå sig i trafikken, så de får succesoplevelser og bliver vilde med at cykle,” siger Paul Fattinger, CEO hos woom, og fortsætter:
”At lære nye bevægelser, bevare balancen og samtidig orientere sig i trafikken, er udfordrende – især i begyndelsen, hvor man skal lære at cykle. Derfor skal en god børnecykel have så mange sikkerhedsfunktioner som muligt. Hos woom har vi tænkt sikkerheden ind i selv den mindste detalje i designet, så barnet i princippet kun skal tænke på at træde i pedalerne.”
Træn, Træn, Træn
Dårligt vejr, frygten for ulykker og at komme for sent ud ad døren. Der er mange årsager til, at forældre sætter børnene på bagsædet frem for i cykelsadlen. Det er dog vigtigt at trodse de mange benspænd for at få børnene på jernhesten, da cykling har en række gavnlige effekter.
”Flere undersøgelser viser, at cykling har en positiv effekt på børns immunforsvar, indlæringsevne og til at forebygge livsstilssygdomme som fx hjerte-kar-sygdomme. Udover de fysiske gevinster ved at cykle giver det barnet stor frihed og selvstændighed,” Paul Fattinger, CEO hos woom.
Som markedsleder i Østrig og top fem af markedsledende børnecykelbrands i Tyskland og Schweiz har woom stor succes med at udvikle superlette og innovative børnecykler, der spænder lige fra balancecykler til de mindste børn på halvandet år til allround cykler, terræncykler og MTB til børn og unge op til 14 år. Efter 10 år i markedet har woom fået bred og dyb indsigt i børns cykeladfærd og -læring.
”Træn, træn, træn – øvelse gør mester, som Jonas Vingegaard er et tydeligt bevis på". Det er en god ide at træne dit barn i "den virkelige verden" og ikke kun på den stille villavej, hvor der sjældent er fare på færde. Når du øver ruten, skal trafikken være omtrent den samme, som dit barn oplever på sin daglige vej til skole,” siger Paul Fattinger, CEO hos woom.
Sådan gør du dit barn til en habil og sikker cyklist
Justér cyklen: Tjek, at alle skruer er strammet, dækkene pumpet, og bremser samt lygter fungerer. Sørg for, at sadlen er justeret, så barnet nemt kan nå jorden med fødderne.
Synlighed på cyklen: Børn kan være sværere at se i trafikken, og derfor bør barnet have tøj på i lyse og klare farver, så synligheden øges.
Vælg den bedste rute: Udvælg en vej til skolen, hvor barnet skal krydse så få veje med tæt trafik som muligt.
Træn skolevejen sammen: Det er vigtigt at vise og forklare, hvad dit barn skal gøre – og gentage reglerne. Træn hellere ruten kortvarigt, men ofte.
Sæt god tid af: Sørg for at have afsat nok tid til cykelruten lige fra starten. Start hellere lidt tidligere om morgenen, så cykelturen undgår at blive stressende.
Cykling skal være sjovt: Gør cyklen til en fælles familieaktivitet, så cykling bliver sjovt frem for en sur pligt.
Træn i trafikken
Med wooms seneste initiativ, woom2school, har virksomheden skabt forskellige tiltag, kampagner og konkurrencer, der skal få flere børn til at cykle til skole. Mens de nuværende projekter fokuserer på Østrig, Tyskland og USA, er woom lige nu på udkig efter nye partnere og samarbejdspartnere, der også støtter dette vigtige mål lokalt i Danmark.
”Som producent af børnecykler er det vores mission at bidrage til en sikker cykelkultur for vores yngste. Det betyder, at vi kæmper for en sikker cykelinfrastruktur og fortsætter med at støtte projekter, der giver cykelfremmende mobilitet yderligere medvind på cykelstien. Det mål strækker sig langt ud over blot forældretræning, men et af vores stærkeste råd er dog at træne dit barn i den virkelige verden og ikke kun på en stille landevej, hvor der sjældent er fare,” siger Paul Fattinger, CEO hos woom.