Når det er efterår, er der mange østjyder, der ynder at tage en tur ud til Marselisborg Dyrehave.
Det er da også forståeligt. Det vrimler med sika- og dådyr, og de er så vant til mennesker, at mange af dem simpelthen er håndtamme, så de spiser direkte ud af håndfladerne, når man fodrer dem.
Men i sidste uge lukkede Marselisborg Dyrehave portene, og nu er den lukning blevet udvidet til at vare hele november.
Forklaring: Hjortene er i brunst, og det kan skabe farlige situationer.
Det skriver TV 2 Østjylland.
Vanvittigt antal besøgende
Den seneste måling viser, at der hvert år er omkring 400.000 gæster i Marselisborg Dyrehave. Der er derfor ikke ngoet at sige til, at dyrene er vant til at omgås mennesker, men det har også en slagside.
For når dyrene bliver mindre sky, bliver de også mere nærgående overfor de besøgende. Kombinerer man så det med brunstsæsonen, kan det hurtigt skabe problemer.
Biolog Niels Jørgen Friis fortæller til TV 2 Østjylland, at han har været ude i dyrehaven flere gange i løbet af den forgangne weekend, og det er på baggrund af de observationer af dyrene, han har gjort sig her, at lukningen nu bliver udvidet til at vare hele oktober.
"Vi har erfaret, at der er større tryk på derude, end vi har oplevet tidligere. Vi har fået flere meldinger ind på dyrenes adfærd, end vi har fået de tidligere år. Og så tager vi den nødvendige handling på det," siger han til TV2 Østjylland.
Han understreger, at dyrene ikke er mere aggressive, men at de er mere nærgående, og det øger helt naturligt risikoen for sammenstød med dyrehavens gæster.
Fodringen kan blive stoppet
Aarhus Kommune overvejer faktisk, om der fast skal lukkes for adgangen til dyrene i brunstperioderne fremover.
Derudover bliver der også evalueret på, om reglerne for fodring skal ændres.
I dag er det nemlig tilladt at fodre dyrene, mens man i andre dyrehaver enten henstiller til, at man ikke fodrer dyrene. Nogle steder er der et decideret forbud mod det.
Foto: Screenshot, Google Maps