Færre børn i 2030 betyder, at udgiftsbehovet til velfærden er mindre end forventet.
Analysen er udarbejdet efter Danmarks Statistik udkom med sin nye befolkningsprognose tirsdag. Antallet af børn i alderen 0-6 år forventes i 2030 at være 36.700 lavere end forudset i sidste års befolkningsprognose, som markant nedjusterer den forventede fertilitet i de kommende år.
”Det lave fødselstal betyder på kort sigt, at det offentliges udgifter bliver påvirket i nedadgående retning. Derfor er der behov for færre udgifter til velfærden, end vi umiddelbart troede,” siger Gustav Elias Dahl, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Økonomisk behov bliver mindre
Det neutrale udgiftsbehov (det velstandskorrigerede demografiske træk) er blevet opgjort af Finansministeriet til 40,5 milliarder kroner for perioden 2023-2030.
Det neutrale udgiftsbehov er den udgiftsvækst, som Finansministeriet lægger til grund i langsigtede fremskrivninger og holdbarhedsberegninger.
Udgiftsvæksten tager udgangspunkt i, at normeringerne i velfærdstilbud er uændrede over tid og at varekøbet i den offentlige sektor følger med den teknologiske udvikling.
Det forudsætter at det offentlige forbrug følger med den demografiske udvikling og udviklingen i lønningerne.
AE’s analyse viser, at udgiftsbehovet med den nye befolkningsprognose falder til cirka 35 milliarder kroner.
”Det er vigtigt at understrege, at den nye befolkningsfremskrivning er en prognose forbundet med usikkerheder. Men det ser ud til, at regningen velfærden bliver cirka 5,5 milliarder kroner mindre, end man havde regnet med tidligere,” siger Gustav Elias Dahl.
”Det betyder også, at regeringens 2030-plan er meget tættere på at dække udgiftsbehovet til velfærden,” siger Gustav Elias Dahl.
Analysens hovedkonklusioner
Antallet af børn i alderen 0-6 år forventes i 2030 at være 36.700 lavere end forudset i sidste års befolkningsprognose. Det viser Danmarks Statistiks nye befolkningsprognose, som markant nedjusterer den forventede fertilitet i de kommende år.
Det lave antal fødsler betyder, at udgiftsbehovet inden for særligt dagtilbud er væsentligt lavere end hidtil forudsat. I den modsatte retning forventer Danmarks Statistik nu 2.700 flere ældre over 80 år i 2030, hvilket trækker udgifterne til ældrepleje og sundhed op.
Det neutrale udgiftsbehov er blevet opgjort af Finansministeriet til 40,5 milliarder kroner for perioden 2023-2030. AE’s beregninger viser, at udgiftsbehovet med den nye befolkningsprognose falder til cirka 35 milliarder kroner.
Regeringen har i sin 2030-plan afsat 33,4 milliarder kroner til velfærd i perioden 2023-2030. Dermed er der næsten afsat penge nok til at fastholde uændrede medarbejdernormeringer og at varekøbet i den offentlige sektor kan følge med den teknologiske udvikling. Det har der ikke været indtil nu.