143 kvinder har indtil videre indgivet stævning mod Danmark for påståede brud på menneskerettighederne i spiralsagen, ifølge det grønlandske medie KNR.
Det skriver DR.
Baggrundshistorien involverer ufrivillig opsætning af spiraler i grønlandske kvinder i 1960'erne og 1970'erne, hvoraf flere kvinder kræver erstatning fra staten for brud på deres menneskerettigheder.
Den samlede erstatningsanmodning løber op i knap 43 millioner kroner.
Naja Lyberth, talsperson for kvinderne, udtaler til KNR, "De ældste af os er over 80 år, og derfor kan vi ikke vente længere. Så længe vi lever, vil vi gerne genvinde vores selvrespekt og respekten for vores livmodere. Der er ikke nogen regering, der skal bestemme, om vi skal have børn eller ej."
Naja Lyberth var selv en af de grønlandske kvinder, der fik en spiral sat op uden samtykke. Det skete, da hun var 14 år gammel, og hun var den første til at stå frem og fortælle om sagen.
Er menneskerettighederne brudt?
De grønlandske kvinder hævder, at staten har krænket deres menneskerettigheder, herunder retten til familieliv.
En uvildig undersøgelse af sagen er sat i gang af regeringen og forventes afsluttet næste år, men kvinderne ønsker ikke at vente på resultatet.
Advokat Mads Pramming, der repræsenterer kvinderne, påpeger, at retssystemet er den eneste tilbageværende mulighed for dem.
Han mener, at sagen potentielt kan være den største sag om svigt af menneskerettigheder i Danmarks historie, fordi det simpelthen er staten, der er gerningsmanden, og øjensynligt systematisk har krænket de grønlandske kvinders rettigheder.