Danmark fortsætter med at være blandt de mindst korrupte lande i verden, og har for syvende år i træk indtaget førstepladsen i den årlige opgørelse fra Transparency International.
Det skriver Ritzau.
I rapporten vurderes niveauet af oplevet korruption i den offentlige sektor i 180 lande, baseret på data fra investorer, forretningsfolk og markedsanalytikere, der vurderer, hvordan de oplever offentlig korruption.
Danmark har modtaget en score på 90 point for tredje år i træk, hvilket placerer landet på toppen. Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark, mener, at dette resultat afspejler danskernes oplevelse af hverdagen.
"Vi skal ikke have penge med, når vi skal til lægen, eller hvis vi bliver stoppet af betjente," siger han. Dette billede understøttes af den lave grad af bestikkelse, som Danmark får ros for i opgørelsen.
Går tilbage på offentlig forvaltning
Men rapporten viser også, at Danmark er faldet på nogle specifikke parametre, især dem, der omhandler systemet for ansvarlighed i offentlig forvaltning.
Jesper Olsen forklarer, at Danmark går tilbage på "systemsporet", som handler om, hvordan magthavere håndterer offentlige midler.
Han nævner som eksempel, at Statsrevisorerne flere gange har givet kritiske beretninger om forsvarsområdet.
Nedgangen på systemniveau er dog ikke entydig, og årsagerne til tilbagegangen er ikke helt klare.
Mere åbne end Norge og Sverige
Sammenlignet med nabolandene viser rapporten, at både Sverige og Norge er blevet vurderet som mere korrupte end Danmark.
Ifølge Jesper Olsen kan dette skyldes, at disse lande er mere åbne om deres strukturelle problemer og villige til at tale om dem. Dette kan få dem til at fremstå som mindre korrupt, da de er bedre til at identificere og adressere problemerne.
Desuden peger Jesper Olsen på, at opfattelsen af korruption blandt den danske befolkning kan variere afhængig af, hvilke sager der har været i medierne. Han nævner som eksempel, at opfattelsen af korruption steg i forbindelse med hvidvasksagen fra Danske Bank, men faldt igen, da sagen ikke længere var på nyhedsdagsordenen.
Danmark efterfølges af Finland og Singapore som de næste lande med mindst korruption i den offentlige sektor.