Rigtig mange familier i Danmark bekymrer sig om, hvordan de skal få råd til mad og gaver til jul.
Det oplever den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark, som i år samlet set har modtaget 18.426 ansøgninger om julehjælp fra økonomisk trængte børnefamilier.
Det er 52 procent flere end i 2022 og dermed det højeste antal ansøgere nogensinde.
Generalsekretær Morten Skov Mogensen er overrasket over, at stigningen er så voldsom.
"Vi havde ikke forventet, at 2023 også skulle blive et rekordår. Det fortæller en trist historie om, hvor pressede mange familier er. Det er familier, som til daglig kæmper med at få betalt deres regninger eller springer måltider over. For dem er julen en ekstrasvær tid, der er fyldt med bekymringer og frygt for skuffelse. De ønsker bare at give deres børn en god jul".
Mange familier risikerer afslag
Blå Kors uddeler julehjælp til familier, hvor forældrene er på overførselsindkomst og har hjemmeboende børn under 18 år.
Julehjælpen består af et gavekort på 500 kroner til dagligvarer i Lidl og 200 kroner til Blå Kors' genbrugsbutikker.
Julehjælpen er finansieret af statens julehjælpspulje samt donationer fra fonde, virksomheder og private. I slutningen af oktober sendte Blå Kors sammen med Røde Kors, Mødrehjælpen, Dansk Folkehjælp og Frelsens Hær et fælles opråb til politikerne om at afsætte flere penge til julehjælp.
"Antallet af familier, som søger julehjælp, er steget markant, så vi står desværre overfor at skulle give afslag til mange familier, hvis vi ikke får endnu flere penge samlet ind. Det er stadig muligt at støtte julehjælpen. Hver en krone tæller, og alle pengene, der bliver indsamlet til julehjælp, går ubeskåret til at hjælpe familierne", siger Morten Skov Mogensen.
Blå Kors Danmark lukkede for ansøgning om julehjælp den 23. november.
Grafik: Blå Kors Danmark