Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

7 fejl, du begår, når du vasker sengetøj

Hus og have

29/10/2024 04:12

J. Bøgen

Hvor mange af dem har du lavet?

Nå det er vaskedag, lader vi tit rutinen tage over. Vi lægger vores snavsede tøj i de bedste vaskemaskiner, indstiller den passende cyklus og vender tilbage for at tørre resultaterne.

Men uanset hvor fortrolig du er med denne proces, er der stadig fejl, som folk ofte begår - især når det kommer til sengetøj.

Sådanne fejl kan forringe vaskeresultatet, ødelægge dine lagner eller kan endda beskadige din vaskemaskine. Under alle omstændigheder er det noget, du gerne vil undgå, især når du tænker på, hvor dyrt sengetøj kan være.

Så læs videre og bliv klogere på syv almindelige fejl, mange af os gør, når vi vasker sengetøj - men som vi bør vænne os af med hurtigst muligt.

Du gør det ikke ofte nok

Den første store fejl er ikke at vaske dit sengetøj ofte nok. Selvom dette ikke vil forringe dit sengetøj eller din vaskemaskine, er det ikke specielt hygiejnisk.

Hver nat, vi tilbringer i vores seng, sveder og savler vi og spreder pletter fra resterende make-up og fugtighedscreme. Vi tiltrækker utallige støvmider og skaber en ideel grobund for bakterier oven i dette, så det er vigtigt at holde dit sengetøj rent og friskt.

Derfor bør du tage dig tid til at vaske dit sengetøj en gang om ugen - muligvis oftere, hvis der er sygdom i din husstand. Glem ikke at vaske selve dine puder og dynen en gang imellem.

Du knapper ikke knapperne

Der er ikke noget mere irriterende end at opdage en skjult sok i dine lagner. Genstande vil naturligt samle sig i et åbent lag under en vaskecyklus. Skulle du hænge dit vasketøj til tørre, mens det stadig indeholder en slyngel ting, resulterer det ofte i muggent vasketøj, som skal igennem endnu en vaskecyklus.

Men der er en nem løsning på dette. Du skal blot lyne lynlåsen eller knappe knapperne på dine dyne- og pudebetræk, før du lægger dem i din vaskemaskine. På den måde kan vilfardne genstande ikke finde vej ind.

Du vasker dine puder enkeltvis

Når det er tid til at vaske puderne, dedikerer vi ofte en hel tromle til hver genstand - det er kun naturligt i betragtning af deres størrelse - men det er en stor fejl.

Da disse opsuger vandet og vaskemidldel, vil de naturligt krympe, og deres vægt vil blive øget. Mod slutningen af ​​cyklussen vil en vaskemaskine ikke være i stand til at få nok momentum til at centrifugere. Det er ikke overraskende, når man tænker på, at en sådan vægt bliver smidt hen over den ellers tomme tromle, hvilket får selve maskinen til at ryste og lave tumult.

Du skal afbalancere belastningen, så din vaskemaskine sikkert kan centrifugere. Af denne grund er det bedre at vaske to puder på én gang i stedet for hver for sig. Gør dette, og din maskine burde være i stand til at vaske og centrifugere dit sengetøj effektivt.

Du putter for meget i maskinen

Det er alt for fristende at vaske vores ugentlige vasketøj sammen med vores sengetøj. Men selvom en maskine fyldt med mere end fuld kapacitet teknisk set sparer på vand- og energiforbrug, er dette ikke en god idé.

En overfyldt vaskemaskine kan nemlig ikke rense tøjet effektivt. Dette skyldes, at vaskemidlet ikke bliver jævnt fordelt, og tøjet vil ikke være i stand til at bevæge sig så let rundt i tromlen.

Fyld kun din vaskemaskine op til fuld kapacitet, og ikke længere - se din manual for at få vejledning om den maksimale kapacitet.

Du bruger de forkerte indstillinger på maskinen

De fleste af os bruger de samme indstillinger, uanset hvad vi vasker. Men der er en grund til, at din vaskemaskine tilbyder sådan en række programmer. Hver vil justere sin kraft og længde afhængigt af mængden, hvilket hjælper dit vasketøj til at holde længere, mens det modtager den mest passende vask.

For eksempel er hurtig vask en af ​​de mest overudnyttede funktioner - hovedsageligt for dens hastighed og bekvemmelighed. Men i betragtning af de bakterier dit sengetøj rummer, er det sandsynligvis ikke en grundig nok vask. Her er, hvornår du bør og ikke bør bruge indstillingen for hurtig vask på din vaskemaskine.

Se altid plejeetiketten for at kontrollere de anbefalede indstillinger. Din vaskemaskine har måske en dedikeret sengeindstilling for at forenkle tingene, hvorefter du kun skal indstille temperaturen.

Du bruger for meget vaskemiddel

Hvis der er sengetøj i læsset, overdriver vi ofte mængden af vaskemiddel. Det er kun naturligt, når du tænker på størrelsen af ​​det, der bliver vasket. Du ønsker dog ikke at begå denne fejl.

Ikke kun er det spild, det er også kontraproduktivt. Dette skyldes, at for meget vaskemiddel faktisk vil forringe dets ydeevne. Overskuddet vil forhindre dit tøj i at få kontakt så effektivt i vasken - glat med en resterende belægning. Så selve vaskeresultatet bliver svækket.

Følg altid doseringsinstruktionerne for dit vaskemiddel, brug ikke for meget eller for lidt.

Du tørrer ikke dit sengetøj ordentligt

Endelig skal dit sengetøj tørres hurtigt og effektivt. Så hvis du hænger det til tørre, skal det være fladt og spredt ud i luften.

Selvom det ikke bidrager til æstetikken, kan det fungere godt at hænge dit sengetøj over døre - bare sørg for, at der ikke er rester af snavs på toppen af døren. Sengetøj bør ikke samles eller omslutte andre genstande, der prøver at tørre, ellers vil det bremse processen betydeligt.

Uanset hvor det tørrer, skal rummet ventileres for at frigive fugten - en af ​​de bedste affugtere kan hjælpe her. Hvis vejret er godt nok, kan du altid hænge det op udenfor.

Hvis du tørrer dit sengetøj i en tøretumbler, skal du sørge for, at det er tørret sammen med lignende materialer. Sengetøj kan tørre meget hurtigere sammenlignet med tykkere ting, der holder på vandet, såsom håndklæder. Så hvis du tørrer disse sammen, vil en tørretumblers sensor sandsynligvis svigte og ende med at overtørre sengetøjet.

Kilde: Tom's Guide

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.