Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Inden frosten rammer: Derfor skal du bruge grus i stedet for salt

Hus og have

17/11/2024 15:34

J. Bøgen

Det kan ende med at koste dine planter livet!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når alt fryser til, er der nogle ting, vi er nødt til at gøre.

En ting er, at vi bør tjekke vores hjem for eventuelle frostskader, men vi er faktisk lovmæssigt forpligtede til også at sikre, at der ikke er glat uden for vores hjem.

En velkendt løsning er at strø vejsalt rundt omkring for at komme isen til livs, men det kan få en helt anden, og langt mere ødelæggende, effekt.

For salt hører ikke til i vores jord. Og derfor kan det at strå salt for at slippe af med isglatte overflader være ren gift for haven.

Berit Rørbøl, der er haveekspert hos Videncentret Bolius, forklarer til Ritzau Fokus, at selvom salt er et naturligt mineral, kan det hæmme planternes vækst fortrænge vigtige næringsstoffer og i værste fald simpelthen udtørre planterne.

Uheldigvis er det ikke sikkert, du opdager skaderne, før det bliver forår, og der er der ikke meget at gøre, hvis skaden først er sket.

Vi bruger for meget

Kim Tang, der er landskabsarkitekt og fagkonsulent hos Danske Anlægsgartnere, opfordrer ligeledes til, at du ikke bruger vejsalt til at bekæmpe sne og is.

Han påpeger, at mange danskere typisk bruger for meget salt, fordi man gerne vil have en stor effekt. Derfor lader vi også saltet ligge i længere tid, men det er altså skidt for vores elskede haver.

Derfor anbefaler han, at man i stedet bruger grus, når det er glat, eller at man tager den fysiske løsning og simpelthen skraber og fejer sne og is væk.

Man kan også købe alternative tø-midler, som ikke skader haven.

Hvis du alligevel vælger at gå saltvejen, har Kim Tang dog et forslag til, hvordan du skal bruge det for at undgå skader på dine planter.

Lav en saltlage

Løsningen er, at man skal lave en saltlage i stedet for bare at strø salt.

Du laver en saltlage ved for eksempel at opløse et kilo sand i en vandkande med fem liter vand.

Når opløsningen er lavet, kan du så vande fortov og trappe med saltvandet, og på den måde risikerer du ikke at bruge for meget, ligesom du heller ikke risikerer, at de løse saltkorn bliver blæst op på dine planter.

Husk at afskærme dine bede

Bor du lige op ad en vej, hvor der blive saltet, skal du imidlertid holde øje med, om saltsprøjt og smeltevand ryger i retning af din have. Hvis der er risiko for det, er det en god idé at afskærme dine bede.

Kim Tang foreslår, at man laver en improviseret afskærmning i form af kanter eller ved at sørge for et fald i belægningen, så vandet løber væk fra grunden i stedet for hen til bedene.

Lad dig gerne inspirere af kommunens løsninger, når det kommer til afskærmninger. Halmmåtter med plastik på bagsiden er for eksempel velegnede til at beskytte træer og anden beplantning.

Kilde: Faglige Seniorer

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.