De fleste haveejere har nok prøvet det: Man opdager et krybende grønt tæppe, som breder sig målrettet hen over jorden – og griber instinktivt havesaksen.
Men før du går i gang med at hive den lavtvoksende plante op med rode, så stop lige et øjeblik.
Der er sandsynlighed for, at du har med korsknap at gøre – og den fortjener faktisk langt mere respekt, end den normalt får.
Det skriver det tyske magasin mein-kraeuterkeller.
Korsknap – eller Glechoma hederacea, som den hedder på latin – bliver ofte stemplet som ukrudt. Men det er en uretfærdig dom.
For selvom den godt kan være lidt ivrig i sin vækst, er den en af havens mest nyttige planter. Dens tætte vækst fungerer som et levende tæppe, der beskytter jorden mod udtørring og forhindrer ukrudt i at tage over. Helt uden brug af kemi eller barkflisposer fra byggemarkedet.
Endnu bedre? Den blander sig pænt med andre planter. Den forsøger ikke at kvæle naboerne, men samarbejder stille og roligt med resten af beplantningen.
Du finder den ofte under frugttræer eller langs hække – og det er ikke tilfældigt. Korsknap trives i næringsrig jord og afslører dermed, at dine bede har det godt.
Men planten er ikke kun nyttig for dig. Insekterne elsker den. Allerede tidligt på foråret blomstrer den med små blåviolette klokker, som er en livline for humlebier og vilde bier, når der ellers er sparsomt med føde. Den fungerer både som nektarkilde og som skjul for havens mindste beboere.
Som prikken over i’et kan korsknap også bruges i både køkken og naturmedicin – f.eks. i urtete eller som grøn krydderurt i salater.
Så næste gang du ser den dukke op, så overvej, om den skal have lov at blive. For i virkeligheden er det ikke ukrudt, men en trofast hjælper, der arbejder for både din have og biodiversiteten.