Det behøver ikke at koste en million at fange købernes interesse, hvis du overvejer et forårs- eller sommersalg af boligen.
Med enkle greb som rengøring, oprydning og småreparationer er det pludselig alle de gode sider i boligen, der fanger opmærksomheden, og køberne ser, hvorfor der netop i din bolig er potentiale for dem.
I salgsracet kan det være små detaljer, der skiller din bolig ud fra andre som i hestevæddeløbet, hvor det er mulehåret eller spidsen af en hestesko, der tæller som først over målstregen.
"Til syvende og sidst handler det om at kunne give det bedste helhedsindtryk fra begyndelsen," fortæller Nicolas Schyberg, der er COO hos RealMæglerne, med omkr. 100 ejendomsmæglerbutikker i Danmark.
Derfor er det godt at få andre øjne på, når man gerne vil "opdage" de små detaljer, mener han.
"Tag gerne en snak med en ejendomsmægler eller en anden fagperson, der er vant til at opdage de små detaljer, som gør boligen mere attraktiv for flere købere. Du rammer et bredere publikum, hvis du får et ærligt syn på tingene fra begyndelsen, og hvis du lige får justeret alle de små fejl, som du havde glemt alt om. I sidste ende betyder det noget for salgstiden og salgsprisen," forklarer Nicolas Schyberg.
Som eksempler på små detaljer, som en køber vil opdage og blive præget af, nævner han bl.a. snavs og fedtpletter på væggene, løs tapet og huller i væggene, loftslister og fodlister, der er sjusket sat op eller helt mangler samt dørkarme, hængsler, vinduesrammer eller rør og vvs, der savner ny maling.
Tjekliste før salg af bolig
Maling af vindskeder og udvendigt træværk
Maling af vægge, døre, karme mv.
Fix løse fliser i badeværelset
Fix løse hængsler og håndtag
Smør døre og havelåger, der knirker
Gør rent
Luft ud
Træk gardiner fra og persienner op
Puds vinduer
Ryd op drop overflødigt interiør
"Generelt vil maling lysne og friske op, og omgivelserne vil virke nye og indbydende. Maling er en lille udgift, og ofte er det noget, man selv kan klare, hvis man da er rask og nogenlunde rørig, så det kan ikke betale sig at lade være," fortæller Nicolas Schyberg.
Kan de større ting betale sig?
Det er derimod en anden sag, når det kommer til de store og mere gennemgribende renoveringer.
Hvad kan betale sig, og hvilke forbedringer henter man ikke hjem i salgsprisen? Det er et lidt mere komplekst spørgsmål, fordi det er så forskelligt fra bolig til bolig, forklarer Nicolas Schyberg.
"Mit bedste råd er: Spørg en håndværker, hvad det koster, og spørg din ejendomsmægler, om det kan hentes hjem, evt. med lidt fortjeneste i salgsprisen. Der skal også bruges timer og kræfter, så man skal tænke sig rigtig godt om, inden man kaster sig ud i at være entreprenør og tømrer. Det kan koste frustrationer, når timerne og dagene går, og salget må udskydes."
Kun i meget, meget få tilfælde vil det kunne betale sig at bygge nyt køkken eller badeværelse. Her kan det ofte bedre betale sig med et mindre afslag i prisen, hvis det åbner for et salg.
"Det er i øvrigt heller ikke sikkert, at køber har samme smag som dig, når det gælder indretning af køkken eller badeværelse. Så er det bedre at gøre rent og friske op, fx med nye greb på lågerne eller en smart lampe eller lignende," siger han.
Tjekliste til større forbedringer
Efterisolering (Købere kigger ofte på varme- og energiforbrug)
Sammenlægning af små rum (Luft og plads er attraktivt)
Vindue eller havedør (Nem måde at forvandle de ”mørke” rum)
Tilbygning (Men kun i dyre områder, hvor m2-prisen er høj)
Fjernvarme, hvis muligt (Betyder især noget for salgstiden)
Solceller og jordvarme (Attraktivt, men dyrt at installere)
Skaf en pris på moderne EL-installationer (OBS: Kan det betale sig?)
Udearealer: fx ny terrasse (OBS: Kan det betale sig?)
Spørg din ejendomsmægler, om det er forbedringer, der kan hentes hjem i salgsprisen og / eller -tiden, når du sælger din bolig. Det kan variere fra område til område og boligtype til boligtype.