Skimmel og mug er de største syndere, der angriber fugemassen mellem badeværelsesfliserne.
Mange har oplevet, at bruselisterne i badeværelset går fra hvide til en mere tvivlsom nuance af sort eller gul, men det er ikke alle, der har styr på at bekæmpe farveskiftet, så fugerne atter kan blive flotte og hvide.
Det skriver nordsjoidedesign.
Den fugtige atmosfære i brusekabinen er den perfekte grobund for skimmel, og det kan skabe alt fra kosmetiske gener til deciderede helbredsproblemer.
En omgang grundig rengøring er dog ofte alt, der skal til, for at løse problemet – og i nogle tilfælde kan man endda selv skifte de gamle silikonefuger ud.
Regelmæssig rengøring er første skridt, når fugerne langs brusepanelet begynder at vise tegn på mørke pletter.
Svamp og bakterier stortrives i kombinationen af varme og fugt, så det handler om at holde dem i skak. Eddike er et effektivt våben, som de fleste allerede har i køkkenet.
Et par dråber på en svamp eller en gammel tandbørste kan nå helt ind i krogene, hvor snavset gemmer sig. For områder med genstridige pletter kan man blande bagepulver og vand til en pasta, lade den virke et øjeblik og derefter skrubbe godt.
Hvis silikonen viser tydelige tegn på mug, kan man ty til mere kraftfulde midler. Blegemiddel er effektivt, men det kræver god udluftning og brug af handsker.
Nogle gange er mug så rodfæstet, at en fuldstændig udskiftning af fugen er på sin plads. Det lyder kompliceret, men kræver blot en skarp kniv eller et fugejern til at skære den gamle fugemasse fri, efterfulgt af en grundig rengøring. Silikonen påføres så med en fugepistol og glattes forsigtigt, så der ikke opstår luftlommer.
Forebyggelse er vigtig
Forebyggelse sparer tid og besvær på længere sigt.
God ventilation er nøglen til at holde brusenichen ren.
Ved at tænde en ventilator eller åbne et vindue efter badet undgår man, at fugten ophobes. Det er også en god idé at tørre fugerne af med et håndklæde, så vandrester ikke får lov at ligge i timevis.