Hvis man er bosat i det nordjyske eller langs den jyske vestkyst, er der ekstra grund til at være agtpågivende i disse dage. Meteorologerne melder nemlig om stormende kuling og risiko for vindstød af orkanstyrke.
”Vi ved af erfaring, at en kraftig storm kan vælte træer og kaste forskellige genstande rundt. Derfor er det vigtigt, at man inden stormen rammer, får tjekket området omkring ens bolig og får fjernet løse genstande, der vil kunne flyve væk. Man kan også fjerne løse grene, tjekke om trampolinen skal spændes fast og tage havemøblerne ind,” siger Sune Bille Larsen, chef for Innovation og Forhindring, LB Forsikring.
Nogle af de skader, der typisk opstår i forbindelse med en storms hærgen, er væltede træer, knuste ruder og løsrevne tagsten. Der kan også være kraftig regn, som forårsager skader på boligen eller forhøjet vandstand, som truer boligområder.
”Det er altid en god ide at forberede sig, når man ved, at en storm er på vej. Det er ligeledes en god ide, at man efter en storm får tjekket boligen for eventuelle skader – også tag og loft. Hvis der kommer vand ind, kan det give problemer, hvis man ikke er opmærksom,” siger Sune Bille Larsen.
LB Forsikring har derfor følgende gode råd:
Inden stormen rammer
Fjern alt løst omkring dit hus, fx havemøbler, krukker, mv. Det der ikke kan fjernes, kan du binde fast såsom trampoliner. Forbered også din kælder eller dit kælderrum og løft så mange ting som muligt væk fra kældergulvet for at undgå vand.
Er der træer omkring dit hus, så fjern om muligt knækkede grene, der endnu ikke er faldet ned
Har du midlertidige afdækninger, så se dem efter. Specielt skal du være opmærksom på, om presenninger er strammet op og fastgjort
Parker din bil i garage, eller hvor der er lignende beskyttelse
Hav lommelygter parat, hvis strømmen forsvinder, og husk at lade dit batteri på telefon og computer op
Lyt til nyhedsudsendelserne og følg den vejledning, der bliver udsendt
Lav en aftale med naboen. Er du ikke hjemme under en storm eller orkan, kan du med fordel lave en aftale med et familiemedlem eller en bekendt i nabolaget om at se efter dit hus eller dit fritidshus.
Når stormen har lagt sig
Det er en god idé, at når en storm, orkan eller kraftigt blæsevejr er ovre, at man tjekker sit hus eller fritidshus efter for skader, så der ikke på sigt opstår følgeskader:
Kig rundt om huset, er det sket skader på tag, vinduer eller andre bygningsdele under stormen
Undersøg om der er træer, der er rådne eller på anden måde i fare for at vælte i forbindelse med en næste storm
Fjern om muligt løse tagsten
Kig op på dit loft, hvis det er muligt. Er der kommet vand ned eller er der huller.
Har du fået vandskader?
Har du fået skader på dit hus eller dit indbo efter skybrud eller en storm, er det vigtigt, at du kontakter os hurtigst muligt. Samtidig er det vigtigt, at du gør, hvad du kan, for at skaden ikke bliver større, end den allerede er.
Brug handsker og gummistøvler, når du rører ved de våde ting
Fjern det indtrængende vand – er det kloakvand, der er trængt ind i dit hus, er det dog vigtigt, at du kontakter et skadeservicefirma, da arbejdet med kloakvand kan være sundhedsskadeligt
Flyt de ting, som er blevet våde
Fjern våde gulvtæpper og lignende
Sæt eventuelt en affugter i gang, så rummet/rummene bliver aftørret.