Finanstilsynet giver Danske Bank otte påbud og otte påtaler efter tilsynets undersøgelse af ledelse og styring i sagen om hvidvask i Danske Banks filial i Estland.
Desuden skal banken ifølge Finanstilsynet fremover sætte et tillæg på fem milliarder kroner ekstra af til at afdække bankens risici.
Det oplyser Danske Bank i en meddelelse.
Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
Tilsynets undersøgelse viser alvorlige problemer i den estiske filial, lyder det. Direktionen svigtede sit ansvar og reagerede alt for sent, da sagens omfang og alvor stod klart.
- Danske Bank har historisk ikke levet op til sine forpligtelser på hvidvaskområdet. Det viste Finanstilsynets undersøgelse af området for bankens danske aktiviteter i 2012.
- Den nu foretagne undersøgelse af bankens ledelse og styring i hvidvasksagen i den estiske filial viser mere alvorlige problemer. De identificerede problemer er særligt relateret til den estiske filial, skriver Finanstilsynet i sin redegørelse.
Danske Bank tager påtaler og påbud til efterretning. Topchef Thomas F. Borgen tager kritikken alvorligt, skriver banken i en meddelelse.
- Vi er enige i, at vi burde have forstået dybden og omfanget af problemerne i Estland tidligere, end vi gjorde, og have reageret hurtigere og med større kraft, siger topchefen i meddelelsen.
- Som det fremgår af tilsynets afgørelse, tog vi fra 2014 en række tiltag for at nedbringe risikoen og forbedre kontrollen. Men i dag står det også klart, at det var for lidt og for langsomt. Det kan vi desværre ikke lave om på.
- I stedet må vi sikre, at vi ikke kommer i samme situation igen. Blandt andet derfor blev der i efteråret 2017 igangsat grundige undersøgelser, siger Thomas F. Borgen.
Sagen om de kritisable forhold i Danske Banks estiske afdeling begyndte at rulle efter en stribe historier i Berlingske i 2017. Her kom det frem, at bankens estiske afdeling er blevet brugt til ulovlige transaktioner og hvidvaskning for milliarder af kroner.
Medlemmer af ledelsen blev orienteret om tvivlsomme forhold i Estland, men reagerede alt for sent, har banken siden erkendt.
Læs mere om sagen her:
- I marts 2017 kunne Berlingske beskrive, at sorte penge til en værdi af omkring 140 milliarder kroner fra 2010 til 2014 ulovligt er blevet ført ud af Rusland for at blive vasket hvide gennem flere banker, herunder Danske Bank.
- I Danske Banks filial i Estland indgik flere end 1500 transaktioner til en samlet værdi af syv milliarder kroner i sagen ifølge Berlingske.
- Oplysningerne kommer blandt andet fra en tre år lang politiundersøgelse af hvidvask af penge i Letland og Moldova.
- Efterfølgende erkendte Danske Bank, at kontrollen i bankens estiske filial ikke havde været god nok.
- Siden har Berlingske også kunnet beskrive, hvordan regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret 18 milliarder kroner gennem banken i Estland.
- Ifølge Berlingske gjorde en whistleblower allerede i 2013 bankens ledelse opmærksom på problemer og mulige ulovligheder i Estland.
- Ledelsen blev dengang advaret om, at præsident Putins familie samt Ruslands efterretningstjeneste FSB angiveligt hvidvaskede store beløb gennem konti i banken. Alligevel reagerede ledelsen ifølge avisen først langt senere.
- Et internt brev advarede også i 2014 direktionen om, at filialen i Estland handlede i strid med hvidvaskreglerne. Blandt andet kendte banken ikke identiteten på en stribe mistænkelige kunder og overvågede ikke deres transaktioner.
- De ansatte i Estland skulle ligefrem have hjulpet med at skjule kunderne for myndighederne.
- Sagen førte til, at aktiviteterne i Estland blev lukket ned.
- Danske Bank satte i september 2017 gang i en undersøgelse, der skal afdække sagen. Hvem der vidste hvad og hvornår. Banken meddeler, at resultatet ventes i september 2018.
- Bankens formand, Ole Andersen, har beklaget, at man ikke tidligere har erkendt omfanget af det, der foregik i Estland, og ikke tidligere satte en grundig undersøgelse i gang.
- Banken har fået hård kritik for sin håndtering af sagen. Både af Finanstilsynet i Estland og fra en stribe danske politikere, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
- Danske Bank har også tidligere fået kritik fra Finanstilsynet i Danmark for ikke at opfylde krav i hvidvaskloven.
Kilder: Berlingske, Ritzau og Danske Bank.
/ritzau/