I 2015 skabte COI og Danmarks Statistik Innovationsbarometeret – verdens første statistik over offentlig innovation.
Siden har alle nordiske lande kopieret den danske måde at måle innovation i den offentlige sektor.
Nu følger resten af verden efter: Interessen er så stor, at 56 deltagere fra 20 lande over hele verden sammen har skrevet en 'Copenhagen Manual' – en praktisk guide i at genbruge de nordiske erfaringer.
Vigtigt med en fælles standard
En offentlig innovation er et nyt produkt, en ny service eller en ny måde at kommunikere eller arbejde på. Det kan være en borger-app, som giver kommunen tip om reparationer, eller et tværgående samarbejde, der hjælper psykisk sårbare børn og unge tilbage til skolen.
Viden om de nye offentlige løsninger har vi godt styr på i Danmark. Derfor er det opløftende, at blandt andet Canada, Portugal, New Zealand, Tjekkiet, Wales og Tyskland har ønsket at deltage i samarbejdet om Copenhagen Manual, mener analysechef i COI Ole Bech Lykkebo:
"Resultatet er ikke bare en nedskrevet guide – men et nyt community om at måle innovation på den offentlige sektors egne præmisser. Fremover vil mange forskellige nye lande begynde at måle offentlig innovation på den samme måde. Og det vil Danmark let kunne spejle sig i og lære af. . Det er vigtigt, for på den måde kan nye løsninger hurtigere spredes på tværs af lande," siger Ole Bech Lykkebo.
Minister: et vigtigt bidrag
Minister for Nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S) kalder den store interesse for Innovationsbarometeret for "et vigtigt bidrag" i arbejdet med at gøre Norden til en foregangsregion:
"Med den nye handlingsplan for Nordisk Ministerråd vedtaget under Danmarks formandskab i 2020 vil vi arbejde for et grønt, konkurrencedygtigt og socialt bæredygtigt Norden. Innovation vil være centralt i det arbejde," siger Flemming Møller Mortensen og fortsætter:
"Copenhagen Manual er et stærkt eksempel på samarbejde om innovation. Det er et vigtigt bidrag til vores mål om, at Norden skal være verdens mest bæredygtige og integrerede region."
Giver et solidt fundament
Innovationsbarometeret giver også et solidt fundament i forhold til at tackle nogle af de udfordringer, vi står overfor – herunder klimakrisen og den demografiske udvikling.
Det understreger analysechef i COI Ole Bech Lykkebo:
"Der findes stadig mange myter og fordomme om den offentlige sektors innovationskapacitet. Fornøjelsen ved at have systematiske data er, at man kan bruge ressourcerne mere målrettet på at løse de reelle problemer og afdække – og forstærke – sine styrker. Det har alle lande brug for, for køen af komplekse, innovationskrævende samfundsproblemer bliver ikke kortere," siger han.