Genåbningsaftalen af 18. maj betyder, at hjemmearbejdspladser og -studie¬pladser fra på fredag i højere grad bliver udskiftet med fysisk fremmøde. Som det fremgår af aftalen, skal den kollektive transport løbende tilpasses genåbningen, og derfor vil der fra på fredag blive lempet på belægningsbegrænsningerne.
"Genåbningen af samfundet betyder også et større behov for at rejse med den kollektive transport til og fra arbejdet eller studiet. Derfor foretager vi nu en målrettet lempelse af belægningsgrænserne med fokus på togtrafikken," siger transportminister Benny Engelbrecht og fortsætter:
"Vi har i den seneste tid i togene set, at nogle passagerer booker pladsbilletter til flere tog for at være sikre på at komme med. Det skaber pladsmangel for andre. Forhåbentlig kan trangen til at hamstre afhjælpes, når der kommer lidt flere pladser til rådighed. Genåbningen skal foregå sikkert. Derfor er det stadig vigtigt, at vi holder afstand, når det er muligt, og husker håndsprit og mundbind."
Konkret betyder ændringerne fra den 21. maj, at alle siddepladser i regionaltogene kan bruges. Derudover bliver belægningsgrænsen i fjerntog og fjernbusser hævet, så der også på de længere ture er plads til flere. Der er fortsat krav om pladsbillet i DSB’s tog.
Transportministeriet følger udviklingen i den kollektive transport og vil i takt med de kommende faser i genåbningen af samfundet løbende overveje behovet for yderligere lempelser af restriktionerne i den kollektive transport.