Sidste år var det Herning Kommune, som stolt kunne kalde sig den mest erhvervsvenlige, men i år er kommunen rykket ned på andenpladsen. Herning Kommune er til gengæld den bedste i landet i kategorierne ’skatter, afgifter og gebyrer’, ’kommunens image’ og ’information og dialog med kommunen’.
- Ikast-Brande og Herning viser endnu en gang, at de er de bedste erhvervskommuner, og det er virkeligt marginalerne, der tæller, når første- og andenpladsen skal fordeles. Der bliver lyttet til virksomhederne. Vi ved, at man eksempelvis i de to kommuner stiller sig selv spørgsmålet: Gavner den her beslutning erhvervslivet eller ej? De har et fælles erhvervsråd og en klar målsætning om konstant at forbedre sig. Vi oplever, at Lokalt Erhvervsklima i hverdagen bliver anvendt som et parameter for kommunernes videre arbejde med erhvervspolitiske spørgsmål, og det er meget glædeligt, siger formand for DI Midt Vest, Claus Arberg.
Læs om de regionale resultater
DI Hovedstaden: Københavns virksomheder efterlyser bedre erhvervsklima
DI Midtvest: Ikast-Brande har Danmarks bedste erhvervsklima
DI Sydvestjylland: Tre sydvestjyske kommuner i top 10 i DI’s erhvervsklimaundersøgelse
DI Østjylland: Favrskov helt i top i DI’s erhvervsklimaundersøgelse
DI Fyn: Middelfart er den mest erhvervsvenlige kommune på Fyn
Både i Herning Kommune og i Ikast-Brande Kommune er virksomhederne så tilfredse, at cirka 80 procent siger, at de vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i deres hjemkommune.
Erhvervsvenligheden er også i top i en anden midtjysk kommune. Holstebro Kommune ligger nemlig for første gang blandt de ti bedste kommuner med en placering som nummer seks. Kommunen er gået frem i otte ud af 11 kategorier, og den bedste placering er i kategorien ’skatter, afgifter og gebyrer’, hvor kommunen indtager en fjerde plads.
- Det er en utroligt positiv udvikling, som Holstebro Kommune er i gang med. Eksempelvis er kommunen i front med lave skatter og afgifter - det koster kun 2.800 kr. at få byggesagsbehandlet en fabriksbygning på 5000 kvadratmeter. Det er det tredjelaveste i landet og rigtig godt gået af en stor kommune som Holstebro, siger Claus Arberg.
Ringkøbing-Skjern Kommune kan være stolt af at have forbedret sin placering i Lokalt Erhvervsklima med hele 20 pladser. Kommunen ligger nu i den bedste halvdel på en 42. plads. Den største fremgang er indenfor kategorien ’brug af private leverandører’, hvor kommunen er blevet markant bedre til at overholde betalingsfrister.
Virksomhederne i de midtjyske kommuner Lemvig og Struer oplever tilbagegang i erhvervsklimaet. Lemvig Kommune er således faldet ti pladser i Lokalt Erhvervsklima, mens Struer Kommune er gået 39 pladser tilbage i forhold til 2012.
- Det er ærgerligt at se Struer Kommune gå så meget tilbage. Virksomhederne giver i Lokalt Erhvervsklima 2013 udtryk for, at de er utilfredse med kommunens tilgang til erhvervslivet. En af grundene er blandt andet, at Struer Kommune i 2013 har hævet grundskyldspromillen. Undersøgelsen viser også, at kommunen ikke har været god til at tiltrække nye virksomheder, siger Claus Arberg.
Se alle resultaterne fra Lokalt Erhvervsklima 2013 her
Her kan du bl.a. sammenligne kommuner, se placeringerne i alle kategorier og downloade yderligere materiale.
FACTS OM LE 2013:
- DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2013, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er fjerde år i træk, at DI laver undersøgelsen.
- 5.690 danske virksomheder inden for Dansk Industris brancher, bl.a. produktion, transport, engroshandel og service har svaret på undersøgelsen i 2013. De har blandt andet vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed, de kommunale rammevilkår og andre helt specifikke erhvervsvilkår som f.eks. skattetryk, kommunal sagsbehandling, arbejdskraft, infrastruktur, image m.v.
Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 i undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder, erhvervsfrekvens mv.
- 96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. To mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke.