Hvert år ender over 10.000 hjorte i sammenstød med biler herhjemme, og de mange påkørsler er ikke kun fatale for dyrene - de udgør også en stor risiko for både materielle skader og alvorlige uheld med andre trafikanter.
Det kan især mærkes den kommende tid, hvor maj måned er en af de tider på året, der sker flest sammenstød mellem biler og dyr. Det viser tal fra Dyrenes Beskyttelses Alarmcentral, 1812.
Hvor der i årets første tre måneder blev anmeldt godt 2.000 påkørsler af hjorte, så forventes det tal at ligge på over 1000 alene i maj måned.
Risikoen for påkørsler kommer også til udtryk i en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige.
Her svarer hver femte dansker, at de har haft en påkørsel, mens næsten lige så mange har været tæt på at gøre det.
Og de mange påkørsler af storvildt bør derfor få bilister til at tage en række forholdsregler den næste tid, siger Henrik Sagild, der er direktør for skade i Gjensidige.
- Påkørsler af dyr er aldrig rart, og derfor kan det give god mening, hvis man sombilist den kommende tid er ekstra opmærksom og sænker farten i skovområder og i skumringstiden, hvor dyrene er særligt aktive. Og hvis uheldet er ude, skal man undgå at undvige og i stedet bremse hårdt ned og holde fast i rattet.
Ifølge Naturstyrelsen sker de fleste påkørsler af vildt i morgen- og aftentimerne, hvor vildtet er mest aktivt, ligesom det udover i forårsmånederne igen i årets sidste måneder er højsæson for påkørsler.
Tre gode råd i forhold til dyrepåkørsler:
1. De fleste uheld sker i tiden omkring skumring, daggry og om natten. Så her er det en god idé at være ekstra påpasselig. Samtidig er landeveje mere udsatte, da hjorte ofte er mindre påpasselige her.
2. Hvis dyret er dødt efter en påkørsel, skal du fjerne det fra vejbanen og lægge det i rabatten eller grøftekanten, så andre bilister ikke påkører det. Kontakt herefter vejservice for at få hjælp.
3. Hvis dyret er såret eller er løbet videre, skal du ikke forfølge det. Kontakt Dyrenes Beskyttelse på 1812 og anmeld påkørslen.