2019 er valgår i Danmark og Europa. Mens der endnu ikke er blevet trykket på valgknappen på Christiansborg, er valget til Europa-Parlamentet for længst blevet udskrevet. Søndag den 26. maj er dagen, hvor vi vælger de danske politikere, der skal være med til at bestemme EU’s retning de næste fem år.
Der er vigtige ting på spil. Det går godt i Danmark, men vi lever i en verden, der ser meget anderledes ud end ved sidste parlamentsvalg i 2014. Den globale virkelighed har forandret sig, og Europa er nu på en vigtig opgave med at fastholde og styrke sin plads i verden. Læg dertil udfordringer som klimaforandringer, handelskrige, cyberangreb, migration, og international terrorisme. Det er udfordringer, som vi kun kan løse sammen med de andre EU-lande.
Heldigvis er der ikke kun udfordringer men også masser af muligheder. Især fordi danske virksomheder er en del af løsningen. Virksomhedernes produkter og services er en vigtig del af svaret på, hvad der skal til for, at vi kan få ren og billig energi i Europa, tackle klimaforandringerne, løse miljøudfordringerne og på en ansvarlig måde gribe de mange muligheder digitaliseringen giver os.
Europabevægelsen Blog
Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her
Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.
Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning
Men hvor skal de nyvalgte parlamentarikere tage fat, når de begynder arbejdet til juli? DI giver sit svar på di.dk/EU-valget, hvor vi har 9 anbefalinger til det næste Europa-Parlament. Centralt står energi, klima og miljø sammen med digitalisering og klassikeren det indre marked.
EU skal gå forrest i den grønne omstilling og arbejde på at blive CO2-neutral senest i 2050. Vi skal fremme den grønne omstilling ved at etablere sammenhængende energimarkeder i EU. EU skal modernisere reglerne for statsstøtte, så de fremmer markedsdrevet udbredelse af vedvarende energi. Og vi skal gøre det lettere for virksomheder at genanvende ressourcer og affald. Det vil ikke kun være godt for klima og miljø. Det vil samtidig skabe nye markeder for grønne danske produkter og services, og dermed danske jobs.
Danmark ligger i det digitale førerfelt, men lande som USA og Kina rykker fra os og resten af Europa. Derfor er det vigtigt at accelerere digitaliseringen i Europa. Et mere digitalt Europa skal stå på to ben: Der behov for fælles EU-regler, der styrker befolkningens tillid til digitale løsninger. Desuden skal de rigtige rammer på plads, så virksomheder kan udnytte de digitale muligheder til at skabe vækst og arbejdspladser, blandt andet gennem fælles regler for udveksling af data.
Nøglen til at lykkes på energi, klima, miljø og digitalisering har vi heldigvis allerede: Det indre marked gør os i stand til at omsætte politiske målsætninger til konkret handling, sådan så vi kan få grønne løsninger, digitale løsninger osv. til at sprede sig både i Europa og til resten af verden. Derfor er det særligt vigtigt, at det næste parlament værner om det indre marked, modarbejder tendenser til protektionisme i EU-landene og rent faktisk sikrer virksomhederne fri bevægelighed for deres varer og tjenester på tværs af grænserne i EU.
I Danmark har vi været dygtige til at udnytte EU-medlemsskabet til at skabe vækst, job og velstand i vores land. EU er et redskab til at opnå det vi gerne vil i Danmark. Og det indre marked et er middel til at opnå den velstand, vi nyder så godt af her. Det bør alle dem, der er på valg i år lægge sig på sinde. Hvad enten de vil vælges til Folketinget eller til Europa-Parlamentet. De er velkomne til at søge inspiration på di.dk/made-by-denmark og di.dk/EU-valget.
God valgkamp!