Foto: WWF Verdensnaturfonden
Foto: WWF Verdensnaturfonden

Klar opfordring til alle danskere: Sæt en time af til det lørdag d. 23. marts

Klima

22/03/2024 10:18

J. Bøgen

Er det noget, du kunne finde på?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danmark har blot 1,6 procent beskyttet natur, mere end 1.800 danske arter er i risiko for helt at forsvinde, havbunden er mange steder en livløs ørken, og hele fiskebestande er totalt kollapset.

Dansk natur befinder sig med andre ord i en biodiversitetskrise. Men den kan bremses, hvis vi i fællesskab passer på naturen. 

WWF Verdensnaturfonden opfordrer derfor alle danskere til at give én time til naturen lørdag den 23. marts, hvor man for eksempel samler affald i skov og på strand, planter en hjemmehørende, insektvenlig art eller bygger et skjulested for pindsvin.

”Naturen har brug for politiske løsninger, store investeringer fra erhvervslivet og massiv genopretning og beskyttelse. Men naturen har også brug for dig og mig. Vi vil gerne vise danskerne, at man på kun én time kan gøre en reel forskel for naturen. Jo flere vi er, jo større forskel gør vi, men det vigtigste er at gøre noget. Naturen har brug for al den hjælp, den kan få,” siger generalsekretær Bo Øksnebjerg.

23. marts er WWF’s årlige mærkedag ’Earth Hour’, hvor organisationen i hele verden sætter fokus på natur og biodiversitet.

Gør hverdagen mere naturvenlig

WWF Verdensnaturfonden har samlet en række forslag til, hvordan man på én time kan give naturen en hjælpende hånd. Håbet er, at danskerne vil tage de gode råd med sig og bruge dem i dagligdagen for en endnu større effekt på naturen og biodiversiteten.

For hver eneste gang vi handler ind, laver mad, køber tøj eller rejser på ferie, er det noget, der direkte eller indirekte påvirker naturen. Eksempelvis kræver én enkelt t-shirt 1.400 liter vand at producere foruden diverse kemikalier, der forurener miljøet. Ved at reparere sit tøj, ’upcycle’ det eller genbruge kan man altså spare naturen for en enorm belastning.

Det er flere af den slags initiativer, som man med fordel kan tage med sig i hverdagen, mener Bo Øksnebjerg.

”De fleste danskere ved efterhånden, at naturen og biodiversiteten har det rigtig skidt både herhjemme og ude i verden. Vi oplever en voldsomt stigende interesse for at gøre noget, men det kan være svært at vide hvad og hvordan. Derfor samler vi nu en række gode råd, der gør hverdagen mere naturvenlig,” siger generalsekretæren.

Formålet med at samle danskerne om at bruge én time på naturen på samme dag er både at bremse tabet af biodiversitet og samtidig højne befolkningens bevidsthed om naturen i det daglige.

Seks måder, du kan hjælpe naturen på en time

1. Saml affald i naturen

Danskerne har europarekord i affald. En del af affaldet ender i naturen, hvor det forurener vandmiljø og jord og risikerer at ende i maven eller om halsen på vores vilde dyr som torsk, pindsvin og gråspurve.

Brug en time på at samle affald i dit lokalområde, i skoven eller på stranden.  Så giver du naturen en hjælpende hånd.

2. Plant en hjemmehørende art

Danmarks insekter er i voldsom tilbagegang. Insekterne mangler levesteder, men du kan give dem en hjælpende hånd ved at plante én eller flere hjemmehørende arter.

Netop nu er det tid til at forspire sommerens blomster og spiselige planter. Insekterne vil elske dig for det.

Hjemmehørende blomster: røllike, blåhat, blodrød storkenæb, dagpragtstjerne, hvid okseøje

Hjemmehørende spiselige planter: blåbær, solbær, purløg, oregano, skovjordbær

3. Lav et skjulested til pindsvin

Én af naturens største udfordringer er mangel på plads og levesteder. Derfor kan du hjælpe naturen og Danmarks dyreliv ved for eksempel at lave et skjulested for havens dyr.

En stendynge – stor eller lille – af sten i forskellige størrelser kan bruges af krybdyr til at varme sig på og som skjulested for små pattedyr som pindsvin og lækat. Stendyngen kan også være ynglested for biller, bier og sommerfugle. Og om vinteren vil humlebier eller salamandre måske overvintre i hulrummene.

4. Lav et bæredygtigt måltid

Kødproduktion belaster både klima og miljø, og så tager kvægbrug og andet dyrehold enormt meget plads fra naturen – både i Danmark og i udlandet. Fiskeri med naturskadelige bundslæbende redskaber og overfiskeri skader havets økosystemer.

Vi skal spise flere planter, bælgfrugter og bæredygtig fisk, så bliver der mere plads til natur. Lav for eksempel en bolognese med linser, muslingesuppe eller grillet blæksprutte.

5. Reparér dit tøj

Én af de helt store klima- og miljøbelastninger er tøjproduktion og -forbrug. Danskerne køber i gennemsnit mere end 10 kilo tøj om året. Produktion af stof optager plads fra naturen og indeholder råolie og kemiske stoffer, der forurener og ender i vandmiljøet.

Når du reparerer i stedet for at købe nyt, skåner du naturen.

Lav broderi i din hullede uldbluse, sy nye knapper i skjorten eller brug stofrester fra dit aflagte tøj til at lave et par bukser til børnene.

6. Giv din økonomi en grøn gennemgang

Hvad har netbank, pensionsopsparinger og budgetter egentlig med naturen at gøre? En hel del faktisk. For hver gang vi bruger (eller ikke bruger) penge, så kan vi være med til at skubbe økonomien i en grønnere retning ved at skåne naturen eller ligefrem investere i den!

Her er tre ting, du kan nå på en time

1. Danskerne har over 4.000 milliarder kroner i pensionsopsparinger. De fleste pensionsselskaber tilbyder en grøn investeringsprofil, så dine penge kan investeres mere bæredygtigt. Du kan ændre din investeringsprofil nemt og online.

2. Hvor skal du holde ferie det næste år? Danskerne bruger over 80 milliarder på ferie om året*, og ferien kan sagtens gøres (mere) bæredygtig. Hold for eksempel ferie i Danmark og oplev nogle af vores unikke naturområder, eller tag toget til sydens sol.

3. Kan dit forbrug blive grønnere? Brug for eksempel WWF’s Fiskeguide, når der skal fisk på middagsbordet. Køb genbrug, når du trænger til nyt tøj, møbler eller legetøj. Og husk: Køb kun det, du har brug for.

*Tallet stammer fra en OnePoll-undersøgelse foretaget for Norwegian Cruise Line i sommeren 2023.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.