600 sommerhuse er opført ulovligt og risikerer i værste fald at skulle rives ned. Foto: Shutterstock
600 sommerhuse er opført ulovligt og risikerer i værste fald at skulle rives ned. Foto: Shutterstock

600 sommerhuse er opført ulovligt - risikerer at skulle rives ned

Kommunalt

08/06/2022 10:09

J. Bøgen

Knap 600 sommerhusejere går en nervøs sommer i møde, for de kan risikere at skulle rive deres sommerresidens ned igen, fordi den er bygget et ulovligt sted.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

596 byggesager om sommerhuse eller tilbygninger på området mellem Houvig og Hauvig i Ringkøbing-Skjern Kommune skal genbehandles.

Det er kendsgerningerne efter, kommunen modtog en afgørelse fra Ankestyrelsen, der slår fast, at kommunen har haft en ulovlig praksis, når de har godkendt byggetilladelser fra 1992 til 2018.

For knap 600 sommerhuse eller tilbygninger er opført på et naturfredet område – et såkaldt paragraf 3-område – og det er ulovligt.

Det skriver TV MIDTVEST.

"Vi tager til efterretning, at Ankestyrelsen kræver en ny behandling, og det vil vi igangsætte snarest muligt. Vi skal lige have fundet ud af, hvordan man gør det, for det er jo lidt en speciel situation at skulle behandle paragraf 3-områder, hvor der allerede er huse på." Sådan lyder det fra Ivan Thesbjerg, som er leder af afdelingen Land, By og Kultur i Ringkøbing-Skjern Kommune, til TV MIDTVEST.

Hver enkelt sag skal genbehandles, kan tage flere år

Ivan Thesbjerg fortæller, at afgørelsen fra Ankestyrelsen i værste fald kan betyde, at de ulovlige sommerhuse skal rives ned. Han understreger dog, at han ikke ser det som særligt sandsynligt, men han vil ikke give nogen garantier.

Og han medgiver, at det er en rigtig uheldig sag for kommunen, hvis en række sommerhuse nu pludselig skal fjernes.

Kommunen troede i 26 år, at de havde ret til at give byggetilladelser i områderne. Det skyldes en lokalplan fra før 1992, hvor området allerede var lagt ud til netop sommerhuse.

Men da områderne i 1992 skiftede fra at være en landzone til en såkaldt naturbeskyttelseszone, ændrede det radikalt i, hvad kommunen måtte give af tilladelser. Når der er tale om naturbeskyttelsesområder, skal man nemlig have en særlig dispensation for at måtte opføre et nyt sommerhus eller lave en tilbygning.

Ivan Thesbjerg mener dog stadig, at det er miljø- og fødevareklagenævnet, der har bragt sagen for Ankestyrelsen, der er galt på den. Det ændrer dog ikke på, at kommunen tager Ankestyrelsens afgørelse til efterretning og nu gå i gang med at genåbne de 596 gamle byggesager.

I hver enkelt sag skal kommunen se, om de kan få dispensation fra reglerne. Og hvis de ikke kan det, skal sommerhusene rives ned.

Sådan nogle afgørelser kan tage lang tid, så sommerhusejere i Ringkøbing-Skjern Kommune må væbne sig med tålmodighed.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.