I Aarhus Kommune vil 10 kommunale plejehjem over de næste to-tre år få vide rammer for at udfordre regler, arbejdsgange og afprøve nye løsninger.
Målet er at imødekomme nogle af de store udfordringer, som ældreplejen står overfor.
"Aarhus tager i dag hul på at udfordre både egne og statslige regler på 10 plejehjem, og jeg kunne ikke være en gladere minister. Projektet flugter rigtig godt med regeringens ambitioner for ældreområdet. Om at sætte fornuft over flueben. Menneske over system," siger ældreminister Mette Kierkgaard (M).
De 10 plejehjem peger selv på, hvad de ønsker at arbejde med for at skabe endnu bedre hjem sammen med beboerne og gode, attraktive arbejdspladser for de ledere og medarbejdere, som hver dag går på arbejde for at give omsorg og pleje til vores ældste medborgere.
"Ambitionen er, at frisættelse giver mulighed for mere nærvær og omsorg ud fra den enkeltes ønsker og behov - og større tillid og handlemuligheder til lokal ledelse og medarbejders faglighed," siger rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V).
Fokus på livsglæde
Foreløbige idéer spænder bredt fra at arbejde med velfærdsteknologiske løsninger til mere fleksible arbejdsgange.
De forskelligartede ønsker viser, at det netop er lederne og medarbejderne, der i samarbejde med den ældre og de pårørende, er de bedste til at finde ind til beboerens ønsker og behov for hjælp.
På Plejehjemmet Åbygård, som ministeren og rådmanden også besøger torsdag, vil man arbejde på, at plejehjemmet bliver et profilplejehjem med fokus på livsglæde.
"Vi drømmer om at skabe et plejehjem med plads til endnu mere nærvær, spontanitet og livsglæde for vores beboere. For os er det vigtigt, at beboere og pårørende i samarbejde med medarbejderne og gode lokale kræfter får mulighed for at prioritere netop de indsatser og aktiviteter som giver vores plejehjem værdi. Det tror vi på, at vi kan opnå gennem højere selvstyring på bl.a. økonomi og ved at tilpasse arbejdsgange til vores plejehjem," siger forstander for Åbygård Marlene Wegener.