I foråret efter den første bølge af corona-smitte nedsatte Aarhus Kommune et hurtigt arbejdende udvalg med direktør Marianne Bedsted, Salling stormagasinerne og franchisekæderne Starbucks og Carl’s Jr. i Danmark, i spidsen. Udvalget kom med initiativer, der kunne puste liv i bylivet, detailhandlen og nattelivet. Desværre blussede smitten op i starten af august og skabte nye problemer.
Nu står Aarhus igen på den anden side af en smitteopblusning, begrænsningerne er ophørt og borgmester Jacob Bundsgaard har nu bedt udvalget om at fortsætte sit arbejde. Målet er at skabe liv i bymidten på forsvarlig vis og få markedsført til borgerne, at Aarhus stadig smiler.
Borgmester Jacob Bundsgaard:
”Erhvervslivet i midtbyen har mærket store konsekvenser af coronakrisen – først i foråret og nu i august, hvor smitten blussede op. Jeg tager disse branchers udfordringer meget seriøst. Det aarhusianske byliv er afgørende både for bymidtens erhverv og borgernes trivsel. Bylivet definerer Aarhus, og vi skal gøre det nødvendige for at opretholde Aarhus som en levende kulturby med spændende detailhandel, hoteller og natteliv – samtidig med at vi passer på os selv og hinanden”.
Borgmesteren understreger, at det er de nationale sundhedsmyndigheder, der fastlægger rammen for, hvordan vi skal agere igennem coronakrisen i takt med smittetallet:
”Vi følger sundhedsmyndighederne anvisninger og anbefalinger – det vigtigste for os er at sikre borgernes liv og sundhed under pandemien. Men vi skal som by fortsat gøre en indsats for at skabe mest muligt liv under disse forhold. Nu ser vi heldigvis, at restriktionerne er fjernet for Aarhus, og jeg opfordrer til, at vi kommer ud og nyder sensommeren i byens mange tilbud”, siger borgmesteren.
Aarhus Kommune har afholdt en lang række rundbordssamtaler med det lokale erhvervsliv de sidste måneder – senest i sidste uge med repræsentanter fra byens hoteller, restauranter, natteliv og spillesteder.
Her var deltagernes budskab klart: Brancherne er pressede i forvejen, og den nylige opblusning af smitte har presset dem yderligere. Der var klare opfordringer til borgmesteren om at søge indflydelse på den nationale politik, øge samarbejdet med sundhedsmyndighederne og opfordre borgerne til at bruge byen.
Og første skridt fra borgmesteren er altså en fortsættelse af indsatsen ”Mere gang i Aarhus”, som blev sat i værk i start juni.
Direktør Marianne Bedsted siger:
”Trods Corona-krisen er en stor del af midtbyens erhvervsliv kommet godt igennem sommeren, indtil vi desværre igen oplevede en stigning i smittetallet i Aarhus. Konsekvensen er alvorlig for mange butikker, cafeer, restauranter og kulturinstitutioner. Men jeg mærker heldigvis en optimisme og tro på at vi igen kan genskabe livet i byen og nyde sensommeren og det kommende efterår i Aarhus. Jeg er derfor glad for at kunne fortsætte det gode arbejde i ”Mere gang i Byen” udvalget, hvor vi vil skabe nye oplevelser og vise, at Aarhus stadig er fuld af liv og dynamik.”
Indstillingen om fortsættelsen af ”Mere gang i Aarhus” kommer snarligt i byrådet med et ønske om bevilling på 1 million. Arbejdsgruppen – som består af det samme hold som sidst suppleret af en repræsentant for byens spillesteder - mødtes for første gang efter sommerferien mandag 31. august, hvor sommerens indsatser blev evalueret, og efterårets potentielle indsatser blev drøftet.