Aarhusianerne udfører frivilligt arbejde som aldrig før.
”Det er overvældende og virkelig dejligt, så mange, der ønsker at hjælpe til på området,” siger rådmand for Sundhed og Omsorg Dorthe Laustsen som reaktion på Aarhus Kommunes nyeste opgørelse over hvor mange frivillige, der er tilknyttet Aarhus Kommunes lokalcentre mv.
Målet var fem procent, men antallet af frivillige alene inden for Aarhus Kommunes ældreområde er på bare et år steget med hele 19 procent – fra 2100 til 2400 frivillige. Blandt andet har flere unge fået øjnene op for fordele og fornøjelser ved frivilligt arbejde. Allerede sidste år slog deltagelsen i frivilligt arbejde alle rekorder med en stigning på dengang 16 procent, så der var ingen forventninger om at sætte rekord igen i år.
Ingen behøver dø alene
Aktiviteterne, hvor frivillige står i spidsen, spænder lige fra chaufførkørsel, så lokalcentrenes ældre kan komme på udflugt, til vågetjenester, hvor frivillige tager ud i både private hjem og plejeboliger for at sikre nærvær og tryghed i livets sidste timer.
Mange aktiviteter handler om netop nærvær og fællesskab gennem arrangementer som f.eks. fællesspisning, fester, filmarrangementer, søndagshygge, gymnastiktimer, herrefrokoster og virksomhedsbesøg.
Frivillig både for dig og for mig
”At være frivillig handler først og fremmest om at gøre noget godt for andre, men det frivillige arbejde rummer også personlige sidegevin-ster. Hvis bedsteforældrene bor langt væk, kan en besøgsordning på det lokale plejehjem være en fin måde at knytte bånd mellem genera-tionerne, ligesom det kan være god erfaring til cv’et at kokkerere på en frivillig-café eller lave gymnastik på lokalcentret,” siger Dorthe Laustsen.
Rådmanden understreger dog, at det ikke handler om at erstatte medarbejdere med frivillige hænder. Hun lægger i stedet vægt på den merværdi, der opstår i samarbejdet mellem kommune og frivillige.
”At tage vare på hinanden er en fælles opgave. Som kommune har vi selvfølgelig en stor del af ansvaret, men gennem frivilligt arbejde tager borgerne medansvar, og det synes jeg er både berigende og vigtigt for vores samfund,” siger Dorthe Laustsen, der i forbindelse med de nye tal på frivilligheden sender en stor tak til både frivillige, frivilligkoordinatorerne, brugerråd og alle de mange andre medarbejdere i Sundhed og Omsorg, der på forskellig vis bidrager til, at det frivillige arbejder kører på skinner.
En af dem er formanden for Aarhus Kommunes Frivilligråd Knud-Erik Sabroe, der samtidig er medlem af kommunens ældreråd. Også han er glad for de nye tal:
”Medarbejderne i ældreplejen arbejder hårdt for at sikre kommunens ældre den bedst mulige alderdom. Den ekstra hjælp fra de mange frivillige er en løftestang for deres arbejde - og slutresultatet er en værdig og indholdsrig alderdom,” siger Knud-Erik Sabroe.