Kommunerne befinder sig i en økonomisk spændetrøje. Det mener rådmand Jette Skive. De første fem måneder af 2015 viser, at Aarhus Kommune i år forventer at få merudgifter på omkring 80 mio. kr. til medfinansiering af det regionale sundhedsvæsen. Det gælder for rigtig mange kommuner rundt i hele Danmark. På landsplan er prognosen, at medfinansieringsudgifterne er 1,2 mia. kr. større end forventet.
Folketingsvalget 2015
Efter strukturreformen i 2007 skulle kommunerne tage sig endnu mere af sundhedsområdet. Et element var, at kommunerne skulle medfinansiere det regionale sundhedsvæsen. Antagelsen var, at hvis kommunerne gjorde en ekstra indsats på sundhedsområdet, ville det betyde, at kommunerne kunne spare i udgifterne.
- Så guleroden var, at vi skulle forebygge og lave sundhedsfremme, så samfundet samlet set opnår en gevinst, siger Jette Skive og fortsætter:
- Kommunernes problem er, at vi på mange områder slet ikke har indflydelse på styring af udgifterne, og det har konsekvenser for både vores budgetter og i det samlede regnskab, hvor der ikke er samlet styring af, hvad skatteborgerens penge går til.
Skruer hospitalerne op for behandlingen på nogle områder, får kommunerne automatisk en større udgift. Også selvom kommunen selv har investeret stort i det forebyggende arbejde. - Kommunerne skal have flere og bedre styringsmuligheder på sundhedsområdet. Den kommende regering skal tage det med i forhold til evaluering af strukturreformen, siger Jette Skive.
KL, Danske Regioner og regeringen har netop gennemført en evaluering af den kommunale medfinansiering på sundhedsområdet. Evalueringen bekræfter, at der er flere områder af sygehusdriften, som kommunerne ikke kan påvirke gennem forebyggende arbejde.