Siden september har køkkenpersonale fra Bostedet Kløvervænget, Helsehjemmet, Kantineriet, KompetenceCentret og Sillerup Plejekollegium i Haderslev Kommune modigt kastet sig ud i opskrifter som tryllefrikadeller, bacon-rugbrød og rødbedebrownies – lavet med kun økologiske råvarer. Madlavningen er et led i projektet omkring omlægning til økologi i de offentlige køkkener i Haderslev Kommune, og to gange i løbet af efteråret har køkkenerne været samlet på Sct. Severin Skole i Hammelev for at afprøve opskrifter og hente ny inspiration.
Idéen med at bruge flere økologiske råvarer har en række fordele; maden smager af mere og er ikke ’sminket’ af tilsætningsstoffer, økologiske råvarer indeholder ikke rester af sprøjtegift og er derfor med til at sikre renere drikkevand, og sidst men ikke mindst har økologiske dyr bedre leveforhold.
Målet er netop en økologiprocent på minimum 60 % i de 5 offentlige køkkener, inden pilotprojektet afsluttes i sommeren 2015. Det intensive arbejde med økologien har allerede skabt resultater, da KompetenceCentret efter fire måneder nu kan ansøge om det sølvfarvede spisemærke, der indikerer, at minimum 60 % af alle anvendte fødevarer er økologiske.
”I det daglige bruger vi en del tid på at snakke om hvad der er sundt, hvad der smager godt. De aktiverede i køkkenet er meget interesseret i de opskrifter vi har haft med hjem fra workshop og er forundret over hvor godt det smager, hvor meget det mætter og at det faktisk ikke er så svært at lave”, siger Jette Petersen, værkstedskoordinator i køkken og kantine på KompetenceCentret.
Et andet af de køkkener, der skal omlægge til økologi, er Bostedet Kløvervænget, og her er personalet også klar til at introducere beboerne til nye økologiske retter.
”Jeg synes, det er skønt at få input til, hvad vi kan bruge i maden, og man bliver meget bevidst om, hvad man putter i. Der er ingen tvivl om, at det kræver planlægning, men det kan sagtens lade sig gøre, og det betyder også, at man kun køber det ind, man har brug for”, siger socialpædagog Maibritt Jensen Refshauge.
I 2014 fortsætter teorikurserne og workshops for køkkenerne, hvor der lægges vægt på videns- og erfaringsdeling mellem køkkenerne, sideløbende med inspiration til nye opskrifter fra ØKO++.
Pilotprojektet afsluttes i 2015, og det er tanken, at alle køkkener fortsætter de økologiske tendenser efter afslutning.
Projektet er i samarbejde med Lise Faurschou Hastrup, økologisk omlægningskonsulent; og Marianne Mortensen, proceskonsulent, begge fra ØKO++, der har flere års erfaring med kommuner og virksomheders omlægning til økologi.