Genbrugsprojekt gør en forskel

Bæredygtighed

23/01/2018 17:33

Kolding Kommune

Affald er først affald, når fantasien slipper op, og genbrugsprojektet i Kolding RE:USE har en god fantasi.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Her giver nyttejobbere brugte møbler og andet inventar nyt liv. Og nu har projektet været til glæde for udsatte borgere gennem et år. 

Kolding Kommunes genbrugsprojekt i Lunderskov har eksisteret i et år, og det viser gode takter med et stort besøgsantal, høj genbrugsprocent og engagerede nyttejobbere. Martin Bramsen, formand på RE:USE, ser lyst på projektets fremtid.

– Vi er med til at gøre udsatte borgers hverdag mere overskuelig ved, at de kan komme og hente gratis inventar. Det er motiverende, og det kan jeg også mærke på det engagement og den energi vores nyttejobbere lægger i at give gamle ting nyt liv, fortæller Martin Bramsen.

Året der gik
RE:USE er et nytteaktiveringstilbud i tæt samarbejde med Jobcenter Kolding og indgår samtidig i Kolding Kommunes affaldsplan. Efter et år er det muligt at sætte tal og fakta på den forskel, som projektet gør – både for materialer og mennesker. Eksempelvis findes der tal på genbrugsmængderne.

– Vi kan så småt begynde at opgøre genbrugsprocenten på RE:USE. Alene i december er der blevet afhentet små 20 procent af alt, hvad vi har fået leveret i december, og det er vi meget tilfredse med, siger Martin Bramsen.

RE:USE har siden starten af projektet fået 79 borgere i aktivering fra Jobcenter Kolding, hvoraf enkelte har været gengangere. Målet er at gøre dem klar til arbejdsmarkedet igen.

– Arbejdsdagen på RE:USE minder om en normal arbejdsdag med tid til at vedligeholde jobsøgningen. Med faste mødetider, samarbejde og god stemning ser vi resultater. Vi har haft 79 borgere i aktivering, og tæt på halvdelen er efterfølgende kommet under uddannelse, i praktik eller fået et ordinært arbejde, siger Martin Bramsen.

RE:USE og Loppeforeningen i fælles eksperiment
Det første halvår af 2018 byder på en forsøgsordning mellem RE:USE og Loppeforeningen i Kolding, der skal styrke deres samarbejde og samtidig forbedre den cirkulære økonomi i Kolding Kommune.

Samarbejdet handler om, at Loppeforeningen afleverer de materialer, der ikke kan sælges i en genbrugsbutik eller på et loppemarked i en RE:USE trailer. RE:USE finsorterer og tager det, de kan bruge til direkte genbrug, og det de kan istandsætte.

– Arbejdet med sortering for genbrugsforeningerne er steget væsentligt, så det er en stor arbejdsmæssig gevinst for os, at vi kan levere restmaterialerne til RE:USE i en trailer. Det er min forventning, at foreningens medlemmer, RE:USE og genbrugsudnyttelsen alle bliver vindere, fortæller Hans Jørgen Knudsen, formand for Loppeforeningen.

Foto: Nyt samarbejde med RE:USE og Loppeforeningen skal sikre, at flere materialer genbruges fremfor at blive smidt ud. 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.