Tombolapladsen, der ligger som starten på én af Koldings gågader, bliver i disse dage forvandlet til en mini-nåleskov. Det nye grønne byrum skal efter planen ligge midt i Kolding by frem til foråret 2019.
- Efterhånden er der megen forskning, der viser, at vi bliver påvirket positivt af naturen og af grønne byrum, så det er den viden, vi forsøger at bygge ovenpå her. Samtidig stod vi med en plads, som ikke indbød til ophold. Her var rodet med alt for mange forskellige elementer. Med dette projekt forsøger vi at skabe den ro og hygge, vi kender fra skoven midt på en travl gågade, forklarer projektleder Torsten Zink Sørensen fra By- og Udviklingsforvaltningen i Kolding Kommune og fortsætter:
Bliv redaktør for dit eget indhold
DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.
- Når vi laver et midlertidigt grønt byrum på denne måde, kan vi teste nogle muligheder af og se, hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer og samtidig kan borgerne og politikerne se det an og komme med deres input.
Pengene til nåleskoven kommer fra en grøn pulje, som politikerne har afsat midler til hen over de næste år med det formål at gøre Kolding kommune grønnere. I år er fokus på Kolding midtby. Næste trin er at lave flytbare plantekasser, der i første omgang skal placeres på Søndergade ved Føtex.
Grøn hele året
At det lige er en lille nåleskov, der vokser op, er ikke tilfældigt.
- Vi er bevidst gået efter at lave et helt specielt og anderledes grønt byrum, som forhåbentligt kan overraske og få folk til at bremse op, måske falde i snak og sætte sig ned, bare fordi de lige skal mærke atmosfæren, dufte skoven og lade fantasien gå på opdagelse. Samtidig har vi også lagt vægt på at skabe et byrum, der er attraktivt og tilpasset omgivelserne. En nåleskov er grøn året rundt og er ikke kun spændende at kigge på fra foråret, når bladene springer ud. Samtidig er en nåleskov også mere tæt og giver mere læ og hygge, når det blæser, forklarer Torsten Zink Sørensen.
Udfylder pladsen
Mini-nåleskoven er plantet i to kæmpestore plantekasser med bænke på siderne. I alt er der lagt 80 kubikmeter muldjord i kasserne og sat 37 træer, 62 buske og ca. 500 stauder og urter, blandt andet fyr, gran, fjeldribs, kaprifolie, bjergfyr, skovfyr, lærketræer, rønnetræer, stauder, efeu og ærenpris.
Kolding Kommune
Kolding Kommune deler viden og deler sine nyheder på DenOffentlige. Læs meget mere om og fra Kolding lige her.
- Vi har arbejdet meget med form og størrelsen på det grønne rum, så det fanger blikket de rigtige steder. Der er eksempelvis højere bagkanter på plantekasserne, mens de er lavere mod midten, og med en stor variation i højden på planterne, som forstærker dybdeoplevelsen og skovoplevelsen, selvom man står midt i byen, slutter Torsten Zink Sørensen.