Landets kommuner er langt bedre end SKAT til at opkræve restancer i boligskatterne. Det viser erfaringerne siden 2017, hvor kommunerne overtog opgaven fra staten.
I Lejre Kommune er restancerne faldet fra 2,7 millioner kroner ved udgangen af 2016 til cirka 236.000 kroner ved det seneste årsskifte. I Roskilde Kommune er gælden faldet fra 6,2 millioner kroner til tæt på nul i samme periode.
Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
”Det viser, at det nytter at lægge opgaven lokalt. I kommunerne har vi både incitamentet og redskaberne til at få restancerne indkrævet. Derfor virker det helt tosset, hvis opgaven skal tilbage til SKAT”, siger Lejre Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen.
Han bakkes op af Borgerservice Danmark, som er foreningen for landets Borgerservice-chefer. Borgerservice Danmark har set på udviklingen i restancer ejendomsskatterne på landsplan, og her tegner sig et fald på hele 90 procent i gennemsnit.
”En af forklaringerne er nok, at en del private og virksomheder har spekuleret i SKAT’s lange sagsbehandlingstid. De har brugt boligskatten som en slags kredit. Kommunerne er langt mere opsatte på at få pengene hurtigt ind, og det mærker boligejerne nu”, siger Kent Jensen fra bestyrelsen i Borgerservice Danmark.
Carsten Rasmussen understreger, at det for Lejre Kommune er vigtige penge.
”Der er jo et stort pres på økonomien, både hos os og i alle andre kommuner. Ejendomsskatterne skal finansiere velfærd – fra børnepasning til ældrepleje og idrætsanlæg. Derfor er det afgørende, at pengene kommer ind”, siger borgmesteren.
Lejre Kommune deler viden
Lejre Kommune er medlem af DenOffentlige og deler viden med hele Danmark. Læs mere fra Lejre her.
Han tilføjer, at det også for boligejerne kan være en fordel, når kommunen står for inddrivelsen.
”Det kan jo blive en ret alvorlig sag, hvis man pludselig står med en gæld, man ikke kan betale. I værste fald kan det ende med tvangsauktion, og det har alle jo en interesse i at undgå. Som kommune kan vi have en tættere dialog med skyldnerne, så gælden bliver afviklet, inden den vokser dem over hovedet”.
Det er teknik, der er grunden til, at inddrivelsen nu igen er på vej til at blive en statsopgave: Som en del af det nye boligskat-system skal både grundskyld og ejendomsværdiskat stå på borgernes samlede skatteopgørelse. I dag opkræver kommunerne pengene to gange om året.
”Jeg håber virkelig, at den nye regering vil genoverveje den beslutning. Hvis gælden igen får lov at stige, vil det ramme kernevelfærden i kommunerne. Det er jo rigtige penge”, siger Carsten Rasmussen.