- Jeg er så glad for, at jeg har fundet et arbejde. Nu kan jeg tjene mine egne penge og betale skat, så jeg kan hjælpe andre, ligesom de har hjulpet mig.
Flygtninge overblik
Sådan siger 29-årige Amin Mukhtar, der - kort efter at have bestået danskuddannelse 2 hos A2B med et 12-tal i mundtlig dansk - er begyndt at arbejde fuld tid som taxachauffør.
Amin Mukhtar kom til Danmark fra Somalia som flygtning i 2012. Efter godt et år på asylcenter i Tranum fik han opholdstilladelse og flyttede til Støvring, hvor han begyndte på danskuddannelsen på A2Bs sprogcenter i foråret 2014. Han kunne kun få danske ord, men på danskuddannelsen gik det stærkt.
Læs også: Rebild rykker: 3 af 4 er igang efter sprogeksamen
Sprogundervisning via tegnefilm
- Jeg arbejdede hårdt fra den første dag. Først var det svært, men det blev hurtigt nemmere. Jeg er meget taknemmelig for alt det, mine lærere lærte mig, de var dygtige, fortæller han og tilføjer, at han i fritiden så dansk tv og lånte bøger på biblioteket for at blive bedre til sproget.
- Jeg så DR1 og DR2, og det hjalp mig også meget at se tegnefilm på Ramasjang, for der taler de langsomt og bruger nemme ord, siger Amin Mukhtar med et smil ved tanken om de aftener, han sad og så børne-tv.
Det hårde arbejde bar hurtigt frugt, han blev hurtigt bedre til dansk og var samtidig målrettet i forhold til at finde et arbejde.
- Jeg ville ikke være på kontanthjælp, jeg vil gerne arbejde, og derfor skulle jeg finde ud af, hvad jeg ville arbejde som, fortæller han.
Målrettet taxachauffør
A2B har en arbejdsmarkedsrettet tilgang på danskuddannelsen, hvor målet er, at kandidaterne er i job eller uddannelse, når de afslutter danskuddannelsen.
Derfor lærer kandidaterne om det danske arbejdsmarked, at lave et cv og søge job, og de lærer at kontakte virksomheder og gå til samtale. Kandidaterne får også mulighed for at opleve en arbejdsplads i praksis, og Amin Mukhtar var blandt andet i praktik i det lokale byggemarked.
Han fik efterfølgende sparring og rådgivning fra A2Bs konsulenter om de jobmuligheder, han havde, og han besøgte blandt andet det lokale VUC-center. Indsatsen førte til en afklaring om, at han ville gå efter et job som taxachauffør.
Han gik målrettet til værks: Først skulle han tage et almindeligt kørekort, fordi det fra Somalia ikke kunne overføres.
Senere tog han erhvervskørekort og taxikvalifikationskursus – og sideløbende søgte han job på jobportalerne, som kandidaterne undervises i at bruge på sprogskolen.
Drømmer om en uddannelse
- Jeg ringede på de ledige job, der var. Og jeg fik et hos en vognmand, der manglede en taxachauffør til Aalborg. Jeg var virkelig glad, fortæller Amin Mukhtar, der var gennem oplæring hos sin nye arbejdsgiver, inden han kunne gå i gang.
Kun 15 måneder efter han begyndte på danskuddannelsen, taler han nu et flot dansk og har fået et fuldtidsjob. Han fortsætter dog med at have drømme og ambitioner, selv om danskuddannelsen og jobbet er i hus,
- Jeg er ikke færdig med at lære dansk, bare fordi jeg er færdig med sprogskolen. Jeg læser en masse bøger for at blive bedre, og jeg glæder mig til at skulle tale en masse dansk med taxakunderne. Jeg har en drøm om en dag at tage en uddannelse. Jeg ved ikke, hvad det skal være som, men det finder jeg ud af.
Optimistisk borgmester
Ifølge Borgmester i Rebild Kommune, Leon Sebbelin har nordjyske kommuner plads til flere af de flygtninge, der i øjeblikket rejser ind i Danmark. Et budskab som Leon Sebbelin sammen med sine nordjyske borgmesterkolleger, har kommunikeret i medierne.
- De store flygtningestrømme skaber en speciel situation og vi skal bidrage til løsningen. Historien om Amin Bukthar gør mig optimistisk, fordi flere flygtninge naturligt vil øge udfordringen med at finde jobs til de, som bliver i landet.