Den danske del af Vadehavet kommer nu på UNESCOs prestigefyldte liste over Verdensarv. Det har Komiteen for Verdensarv nu truffet beslutning om på sit møde i Doha i Qatar, hvor i alt 34 ansøgninger om optagelse på listen er blevet behandlet i løbet af de seneste dage.
Beslutningen om at sætte Vadehavet på listen vækker glæde i lokalområdet, bl.a. hos bestyrelsesformanden for Nationalpark Vadehavet Bent Poulsen. Han ser et stort potentiale i optagelsen på listen:
- Da vi i 2012 præsenterede vores nationalparkplan, skete det under overskriften Nationalpark Vadehavet – Danmarks internationale nationalpark! Det har vi nu fået UNESCOs klare bekræftelse på, og vi glæder os meget over den fornemme titel. Det forpligter, og vi vil sammen med vores mange partnere arbejde ihærdigt på at beskytte og udvikle de enestående naturværdier og samtidig gøre Vadehavet til en del af den fælles arv, som bare skal opleves, siger Bent Poulsen.
I 2009 blev de tyske og hollandske områder af Vadehavet optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Nu føjes den danske del til, hvilket giver mulighed for større samhørighed med nationalparkerne syd for grænsen, og Vadehavet kan optræde som ét samlet område på listen.
Lokalt udviklingspotentiale
Nationalpark Vadehavet blev i 2010 etableret på baggrund af et tværkommunalt samarbejde mellem Varde, Fanø, Esbjerg og Tønder kommuner. Hver især ser borgmestrene fra de fire kommuner spændende muligheder med udnævnelsen.
Borgmester Laurids Rudebeck i Tønder Kommune peger på, at optagelsen er den størst mulige anerkendelse af den helt enestående natur og kultur, vi er omgivet af.
- Jeg er sikker på, at optagelsen på UNESCOs verdensarvsliste får stor lokal betydning. Det giver først og fremmest turismen et nyt håndtag at dreje på i forhold at markedsføre sig og udvikle nye produkter og services. Det er en enestående chance, som vi selvfølgelig skal gribe.
Borgmester Erik Buhl fra Varde Kommune glæder sig over, at samarbejdet mellem kommunerne har båret frugt:- I samarbejde med Fanø, Esbjerg og Tønder har Varde Kommune arbejdet målrettet i flere år for at få vores del af Vadehavet anerkendt som verdensarv. Verdensarvsordningen kan sammenlignes med gastronomiens Michelinstjerner, og anerkendelsen viser både turister og lokale, at vores Vadehav er et stykke enestående natur, som det er værd at flytte sig efter. Derfor vil det nye prædikat som verdensarv løfte vores område og tiltrække flere turister og nye indbyggere.
Fanø Kommunes borgmester, Erik Nørreby, er overbevist om at udnævnelsen vil betyde, at området vil opleve en stigning i besøgstallene:
- Vi ved, at mange turister bruger verdensarvslisten som pejlemærke for, hvor deres næste rejse skal gå hen, og derfor forventer vi da også at se en stigning i antallet af besøgende, som går direkte efter at opleve Vadehavet og de unikke naturoplevelser, som området tilbyder.
Borgmester Johnny Søtrup fra Esbjerg Kommune hæfter sig ved den internationale anerkendelse:- Optagelsen på verdensarvslisten indebærer en blåstempling på internationalt plan, og det vil helt sikkert blive et stærkt ben i markedsføringen af vores egn. Den drivkraft, som vi så i oprettelsen af en nationalpark, understreges af UNESCO-hæderen, og jeg forventer, at den vil føre meget mere med sig.
FAKTA:
Om UNESCO:
UNESCO står for The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization og blev oprettet I 1945. Organisationen hører under FN og tager sig af udannelse, videnskab, kultur og kommunikation.
Om Nationalpark Vadehavet:
Den danske del af Vadehavet strækker sig over 1.459 km2. I 2010 blev Nationalpark Vadehavet indviet, og er arealmæssigt den største nationalpark i Danmark. Nationalparken benyttes, beskyttes og udvikles i et bæredygtigt samspil mellem natur og mennesker.