Inspiration til handling: Her er kommunernes digitale fremtid

Infrastruktur

16/07/2019 09:00

Per Roholt

Download gratis whitepaper om den digitale fremtid set fra kommunaldirektørens stol i en tid, hvor det offentlige digitaliseringstog buldrer derudad. Det kræver mod, men også et behov for hele tiden at holde sig orienteret.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

For at samle inspiration til den digitale transformation har SamfundsDesign derfor i en artikelrække spurgt fem kommunaldirektører om deres syn på digitalisering i kommunerne.

Vi har spurgt ind til, hvilke digitale tendenser de står midt i, og hvilke muligheder og udfordringer der venter dem i den digitale fremtid.

Nu løfter vi i et whitepaper blikket til digitaliseringsekspert Thomas Terneys perspektiv. 

Han mener ikke umiddelbart, at digitalisering og kunstig intelligens kommer til at overtage vores jobs, som mange frygter.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Tværtimod vil digitaliseringen hjælpe os med opgaver, som vi mennesker ikke er ret gode til, så vi kan træffe vigtige beslutninger på et mere oplyst grundlag.

– Perspektiverne er enorme, men det kræver bevidst digital ledelse, og at vi bearbejder vores etiske frygt, siger Thomas Terney, der er ph.d. i kunstig intelligens, digital strateg og foredragsholder.

Læs artikel på SamfundsDesign: Ingen succes med digitalisering uden borgerinvolvering

Stop frygten for invasive robotter

De kommunale medarbejdere forventer, at digitalisering og automatisering kommer til at gøre deres arbejde mere effektivt. Og der er på nuværende tidspunkt allerede en del opgaver, der kan overtages af kunstig intelligens – både maskinelle opgaver som sagsbehandling og mere komplekse opgaver, hvor der skal tages beslutninger.

– Det sidste er det, der har de største perspektiver, men som også kan vække mest uro blandt de kommunalt ansatte. Nogle frygter nemlig, at computerne bliver intelligente og overtager deres arbejde. Men det er der ingen grund til, fastslår Thomas Terney:

– Det er en udbredt frygt, at vi er på vej mod et samfund, hvor der ikke er brug for mennesker, fordi computerne og kunstig intelligens har overtaget de fleste opgaver. Den frygt er helt ubegrundet, vil jeg mene. Hvis vi kigger på udviklingen inden for kunstig intelligens, er vi rigtig langt fra, at computerne kan det, som vi mennesker kan.

Til gengæld kan de noget andet. De er blandt andet enormt gode til at finde mønstre i store mængder data – noget, som vi mennesker faktisk ikke er ret gode til.

Tilmeld dig Samfundsdesigns nyhedsbrev med nyt om offentlig digitalisering.

Læs mere på EG: Se vores tema om servicedesign

Hent gratis inspiration

Download gratis whitepaper på EGs hjemmeside: Digitaliseringsekspertens perspektiv: Sådan ser kommunernes digitale fremtid ud

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.