Alt for mange unge har det svært og kæmper med at blive en del af samfundets fællesskaber. Derfor er regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet nu klar med en model for forsøg med kulturpas.
Kulturpasset skal skabe bedre forudsætninger for, at unge kan blive en del af samfundets kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber. Det vil ruste dem til at komme tættere på uddannelse eller job.
Det kommende kulturpas kommer til at køre gennem to forsøg. I det ene forsøg får de unge et kulturpas i form af et digitalt betalingskort, hvor der er 2.000 kr. til rådighed, som kan bruges på fx teater, museumsbesøg eller dyrke idræt.
Nyt nationalt partnerskab
For at hjælpe de unge med at finde nye fællesskaber vil et nyt nationalt partnerskab tage dem i hånden, så de ikke sidder alene med kulturpasset.
Partnerskabet, som vil bestå af organisationer inden for dansk kultur- og idrætsliv, vil identificere de unge, give kulturpasset til dem og hjælpe til, at de kommer afsted til relevante oplevelser, som kulturpasset kan tilbyde.
Nogle af de unge i målgruppen har brug for mere håndholdte og langsigtede indsatser, der kan forberede dem mere direkte til et hverdagsliv på en uddannelsesinstitution eller arbejdsplads.
Derfor kommer der i den anden del af forsøget op til 15 længerevarende forløb for større og mindre grupper unge hos aktører inden for social- eller kultursektoren, der kan bruge kultur-, fritids- eller idrætsliv som løftestang til trivsel og beskæftigelse.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) siger:
”Vi har sat os i spidsen for en meget svær mission. Vi vil have unge, der ofte står et svært sted i livet, ud i nye fællesskaber. Jeg tror på, at kulturen, foreningslivet og idrætten kan give uvurderlige oplevelser for den enkelte og skabe vigtige fællesskaber, som kan give de unge mod på livet og selvværd, som i sidste ende ruster dem til at komme i job og uddannelse. For at lykkes skal vi have hjælp fra de mange dygtige organisationer, der kender de unge og arbejder med dem til dagligt. Med deres hjælp er jeg overbevist om, at vi kan få gjort en forskel for mange unge.”
Der er på finansloven afsat 10 mio. kr. i 2024 samt 65 mio. kr. årligt i 2025 og 2026 til forsøget med kulturpas.
Om kulturpasset
I regeringsgrundlaget fremgår det, at der skal gennemføres et forsøg med kulturpas for de 43.000 unge, der hverken har en ungdomsuddannelse, er i over 18 timers beskæftigelse eller er i gang med en uddannelse. Dertil omfatter forsøg med kulturpas også de cirka 8.000 unge, der er i gang med en forberedende grunduddannelse (FGU).
Der bliver i 2024 nedsat et nationalt partnerskab af organisationer inden for bl.a. idræt, forenings- og kulturlivet, som via et digitalt betalingskort uddeler 2.000 kr. til unge i målgruppen. Kortene kan bruges på fælleskabsskabende kultur-, forenings- og idrætsaktiviteter, som er godkendt til kulturpasset. Det digitale betalingskort kan de unge bruge fra sommeren 2025 indtil udgangen af 2026. Kulturpasset er klar til sommer, fordi it-løsningen med kulturpas i første omgang skal sendes i udbud.
Om kulturpas-forløb
Der vil blive lavet op til 15 kulturpas-forløb for unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse. Det kan eksempelvis være forløb på seks måneder med 15 deltagere eller kortevarende gruppeforløb for flere, som fx kan hjælpe 150-200 unge årligt. Forløbene vil drage nytte af eksisterende indsatser rundt omkring i landet, der alle har det tilfælles, at de arbejder med beskæftigelse, trivsel og karakterdannelse gennem kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber.
Formålet med forløbene er at understøtte og udbrede eksisterende indsatser og koncepter inden for kultur-, forenings- og idrætsområdet, som har lykkedes med at fremme beskæftigelse og trivsel blandt unge i målgruppen. De unge kan påbegynde forløb fra starten af 2025.
Der vil snart komme mere information om kulturpas-forløbene, herunder hvordan man kan søge om at blive en del af kulturpas-forløbene. Det vil fremgå af Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.