At tænde dine tågelygter ved at dreje på kontakten der styrer dine lysindstillinger, kan blive en bekostelig affære, hvis du gør det, når det ikke er nødvendigt.
Under normale trafikforhold kan tågelygter nemlig blænde andre trafikanter og sløre dine bremselys.
Og tågebaglygterne kan vildlede andre bilister, da de er lysere end standardbremselygter - hvilket betyder, at bilister måske ikke kan se, hvornår du sætter farten ned eller stopper.
Det kan forårsage kaos på vejene - og du kan risikere at blive stoppet af politiet, hvis du ikke overholder reglen.
Kan give dig en bøde
I henhold til den danske lovgivning er det faktisk ikke obligatorisk at tænde tågelygter, når sigtbarheden er dårlig på grund af tåge, sne eller regn. Under Færdselslovens §33 stk. 5. står der således:
Tågelygter må kun anvendes i tåge og under kraftig nedbør og kan i så fald anvendes i stedet for de foreskrevne lygter. Hjælpelygter må ikke anvendes til andet formål end det, hvortil lygten er bestemt.
Det bliver altså defineret, hvornår man MÅ bruge tågelygter, og ikke hvornår man SKAL.
Til gengæld giver stk. 6. i samme paragraf en ret klar regel for, hvornår du i hvert fald ikke skal bruge dem:
Lygter må ikke anvendes således, at andre førere kan blændes.
Så lav skal sigtbarheden være
Politiet har tidligere forklaret i forskellige medier, at husmandsrådet går på at slå tågebaglygterne, hvis sigtbarheden er under 150 meter.
Her lyder opfordringen, at man bruger vejens kantpæle til at finde ud af, hvor langt frem man faktisk kan se. Der er 100 meter imellem dem, så hvis du ikke kan se den næste kantpæl, bør du nok tænde tågelygterne.
Du risikerer en bøde på intet mindre end 1000 kroner, hvis du bruger tågelygterne, så du risikerer at blænde andre trafikanter.