Hvis en udlænding ønsker at opnå autorisation som sygeplejerske og er statsborger og/eller uddannet i et land udenfor EU/EØS, skal de ikke længere bestå en danskprøve.
Når uddannelsen er vurderet egnet til afprøvning af Styrelsen for Patientsikkerhed, skal ansøgeren i stedet gennemføre en evalueringsansættelse på seks måneder, og herefter kan man opnå dansk autorisation.
Hvis man allerede har sendt en ansøgning, men den ikke er færdigbehandlet, gælder det ændrede prøvekrav også for den. Hvis man tidligere har fået afslag på autorisation, fordi man ikke har bestået den krævede sprogprøve, har man mulighed for at søge igen.
Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.
Arbejdsgivers ansvar
Ændringen af kravet om sprogprøve følger af aftale af 23. februar 2023 om akutplan for sygehusvæsenet, som regeringen, Danske Regioner og KL har indgået. Læs mere om akutplanen på sum.dk
Som følge af det sløjfede sprogkrag bliver det i stedet arbejdsgivers ansvar at sikre, at en ansat sundhedsperson har danskkundskaber på et tilstrækkeligt niveau. Dette gælder også ved en evalueringsansættelse.
Derfor vil danskkundskaber fortsat være nødvendige for at kunne opnå autorisation og arbejde som sygeplejerske i det danske sundhedsvæsen, selvom der ikke længere er krav om at bestå en sprogprøve.