Hvilken olie bruger du egentlig, når du laver mad? Hvis frø- eller vegetabilsk olie er dit foretrukne valg, så spids ørerne – ny forskning peger nemlig på, at disse olier indeholder et fedtstof, der muligvis kan forbindes med brystkræft.
Det viser en dugfrisk undersøgelse fra Weill Cornell Medicine i USA ifølge iefimerida.
Undersøgelsen iser, at linolsyre, et fedtstof i mange frøolier, vegetabilske olier og nøddeolier, kan fremme væksten af brystkræftceller.
Det lyder måske lidt voldsomt, men inden du smider al olie ud af køkkenskabet, så lad os lige tage en dyb indånding.
Det viser sig, at især én aggressiv type brystkræft, kendt som triple-negativ brystkræft, har en tendens til at vokse hurtigere, når linolsyre er til stede i store mængder.
Denne type brystkræft kræver ofte mere intensiv behandling, herunder kemoterapi og kirurgi, og har en lavere overlevelsesrate end andre former.
Men inden du springer panisk væk fra dine salatdressinger, skal du vide, at forskerne ikke anbefaler fuldstændig at undgå disse olier.
Dr. John Blennis, der ledte undersøgelsen, påpeger, at resultaterne snarere peger på en moderat tilgang: ”fundene retfærdiggør ikke den universelle undgåelse af frøolier, men de foreslår moderation og selektivitet, især for højrisikoindivider”
Problemet ligger især i, at frø- og vegetabilske olier ofte har et højt indhold af omega-6 fedtsyrer og mindre af omega-3.
Stephanie Schiff, diætist ved Northwell Huntington Hospital, forklarer: ”Vi har en tendens til at få et højere end sundt forhold mellem omega-6 og omega-3, og det kan føre til problemer med betændelse i kroppen.”
Så hvad betyder alt det her for dig i køkkenet? Tag det roligt. Ingen forventer, at du skal blive ekspert i ernæringsvidenskab over natten. Det handler i bund og grund om balance og variation – spis varieret, brug forskellige typer olie, og sørg for at få nok omega-3 fra f.eks. fisk, nødder og frø.
En sund og varieret kost er stadig det bedste værktøj til at holde kroppen glad – og sygdommene på afstand.