Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Komplet guide: Sådan bruger du ovnens forskellige funktioner bedst

Mad og drikke

02/03/2025 16:29

J. Bøgen

Hvornår skal du bruge varmluft, og hvornår skal du bruge almindelig ovn? Og hvad med optøning?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ovne har udviklet sig fra "bare" at kunne bage/varme mad op osv. til i dag nærmest at være teknologiske vidundere.

Der er et hav af forskellige funktioner i moderne ovne, men det er de færreste af os, der har styr på, hvornår og hvordan vi bør bruge de enkelte funktioner.

Heldigvis har Faglige Seniorer lavet en guide til os amatørkokke, så vi kan tage madlavningen til det næste niveau!

Over- og undervarme

Symbolet med en vandret streg øverst og nederst kaldes typisk almindelig ovn.

Når du vælger den funktion, bliver maden varmet både fra oven og fra neden, og det gør den ideel til bagning og til retter som pizza og tærter.

Husk at placere maden i midten af ovnen, da varmen stiger opad.

Varmluft

Symbolet med en ventilator viser, at der bliver cirkuleret varm luft rundt inde i ovnen.

Modsat over- og undervarme sørger denne funktion for, at varmen bliver jævnt fordelt på alle niveauer.

Den funktion er særligt velegnet, hvis du skal tilberede flere retter samtidig, for her gør det ikke noget, om en plade er placeret i toppen eller bunden af ovnen.

Den er imidlertid ikke altid god til bagning, da brød kan risikere at blive tørt, fordi den varme luft får dejen til at miste fugt.

Grill

Symbolet med en "takket" vandret streg er grillfunktionen.

Her er det kun ovnens øverste varmeelement, der bliver tændt, og det sender kraftig varme direkte ned ovenfra.

Den funktion er særdeles god til for eksempel flæskesteg, hvor sværene helst skal være sprød, eller hvis du gerne vil have gyldent og sprødt skind på din kylling.

Du skal dog holde øje med maden, hvis du bruger grillfunktionen, for maden kan hurtigt brænde på.

Tip: Nogle ovne har en funktion, der kombinerer grill og varmluft. Funktionen her kan bedst sammenlignes med en roterende grill

Varmluft med over- og undervarme

Varme fra oven, varme fra neden, og så også lige en ventilator, der sørger for at give jævn varmefordeling i hele ovnen.

Det er det, du får, hvis du vælger det symbol, der er en kombination af symbolet for over- og undervarme og varmluft.

Denne funktion er særligt velejnet til surdejsbrød.

Optøningsfunktion

Vi kan allesammen glemme at tage det frosne kød op af fryseren aftenen forinden, og så er det en kamp mod tiden, hvis man skal kunne bruge kødet til aftensmaden.

Heldigvis har mange moderne ovne en optøningsfunktion, der er illustreret med enten en dråbe eller et snefnug/en iskrystal.

Her bliver varmen cirkuleret ved stuetemperatur, hvilket sikrer, at der konstant er lun luft omkring det frosne kød.

Mest Læste

Annonce

28/02/2025

Slip af med dine rygproblemer