Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Facebook sagsøgt for ikke at slette opslag, der førte til drab

Medier

07/02/2023 11:18

J. Bøgen

De efterladte kræver 2 milliarder kroner i erstatning.

Facebooks moderselskab, Meta, bliver nu sagsøgt for svimlende 2 milliarder kroner.

Årsagen er et drab, som de efterladte mener kan føres direkte tilbage til opslag, som det sociale medie ikke var hurtige nok til at fjerne - til trods for, at de blev anmeldt.

Sagen tager sin start i oktober 2021 i den regionen Tigray i det nordlige Etiopien. Området er plaget af en brutal borgerkrig, som følger frem og tilbage, og i netop den region er det oprørerne og Etiopiens regering, der bekriger hinanden.

De sociale medier bliver i høj grad også brugt i konflikten, og der vælter med opslag, hvor opfordringer til had og vold er mere reglen en undtagelsen.

Facebook fortæller godt nok selv, at de fjernede hele 92.000 opslag fra Etiopien på Instagram og Facebook i løbet af et halvt år frem til oktober 2021, men der var alligevel nogle opslag, der fik lov til at forblive online:

Og det er et af dem, der nu risikerer at koste selskabet dyrt.

Den uskyldige professor

Fysikprofessoren Meareg Amare Abreha kom oprindeligt fra Tigray, men han flyttede derfra for mange år siden. Ifølge hans familie havde han heller intet med oprørerne at gøre.

Det ændrede dog ikke på, at to opslag på Facebook i starten af oktober 2021 udpegede professoren som en aktiv støtte af oprørerne - en lodret løgn, og professorens søn klagede med det samme til Facebook for at få opslagene fjernet.

Tre uger efter, opslagene blev lagt online, blev Meareg Amare Abreha myrdet. Otte dage efter blev det første opslag fjernet, og først for nylig blev det andet slettet af Facebook.

Og netop den langsommelige proces i forhold til at fjerne den slags opslag er et afgørende bevis i den retssag, som fysikprofessorens søn nu har anlagt mod Facebooks moderselskab.

Det skriver DR.

Forsømmelse som forretningsmodel

Sagen føres i Kenya, da det er herfra Facebook kontrollerer og sletter opslag i nabolandet Etiopien.

Og advokaten, der fører sagen, mener, at netop den langsommelige proces med at slette opslagene er et afgørende bevis.

"De blev ofre på helt ubeskrivelig vis for Facebooks manglende overholdelse af egne retningslinjer, der beskriver, at der er bestemte typer indhold, der skal fjernes. Hvorfor skete det så ikke her? Selv ikke efter, der blev klaget over det, siger advokaten Mercy Mutemi ifølge DR.

Facebook eller Meta, vil ikke kommentere selve retssagen, men det er ikke ligefrem en mulighed for dem at påberåbe sig uvidenhed.

Kort før det omtalte mord på fysikprofessoren advarede en whistleblower om, at Facebooks algoritme netop kunne være med til at forværre situationen i Etiopien

I 2021 deltog whistlebloweren, som er tidligere medarbejder hos Facebook, i en høring med amerikanske politikere, og i den forbindelse offentliggjorde hun tusindvis af interne dokumenter fra it-giganten.

Dokumenter, der sort på hvidt beviste, at Facebook udmærket var klar over, at deres algoritme kunne have meget skadelig for for eksempel børn og unge.

Whistlebloweren gjorde det dog også klart, at selskabet ganske enkelt ikke gjorde nok for at moderere indhold på andre sprog end engelsk, og at det er med til at puste til etniske konflikter som den i Etiopien.

Men hun beskyldte også direkte selskabet for at puste til etniske spændinger i nogle af verdens mest konfliktfyldte områder som for eksempel Etiopien - fordi selskabet ikke gjorde nok for at moderere indhold på andre sprog end engelsk.

Facebook har eftersigende kun 25 moderatorer til Etiopien, som er et land med 00 millioner indbyggere og flere forskellige sprog.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.