Danmark og delstaten Maryland indgår samarbejde om havvind

Bæredygtighed

11/10/2013 11:15

Freja Eriksen

Danmark stiller ekspertviden til rådighed for delstaten Maryland, der har planer om at opføre en havvindmøllepark på 200 MW ud for den amerikanske østkyst. Samarbejdet vil bidrage til at opfylde målene i Præsident Obamas klimaplan.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

USA er verdens næststørste udleder af drivhusgasser. Men Præsident Obama ønsker med sin klimaplan at reducere CO2 udledningen med 17 procent i 2020 i forhold til niveauet i 2005. Delstaten Maryland har et selvstændigt mål om at reducere CO2 udledningen med 25 procent i 2020.

Obamas klimaplan indeholder blandt andet en målsætning om at stille føderalt land og havbund til rådighed for udbygning med 10GW vindenergi frem til 2020. Det svarer til 25 gange Anholt Havvindmøllepark.

En række amerikanske delstater har planer om at udnytte de gode vindressourcer ud for USA's kyster, men hidtil er det gået særdeles trægt med realiseringen. Det skyldes blandt andet, at usikkerhed om udbudsvilkår og drift har fået investorer til at holde sig væk.

”Vindressourcen ud for USA's kyster er estimeret til 4.000 GW, så der er et enormt potentiale for at reducere USA's CO2-udledninger, hvis energien udnyttes. Vi har erfaring med hele processen, når det gælder om at etablere og drive havvindmølleparker, og den viden vil vi dele med energimyndighederne i Maryland. Samtidig kan vi være med til at give Præsident Obamas klimaplan et lille, men vigtigt skub i den rigtige retning”, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

I finansloven for 2013 har regeringen og Enhedslisten afsat fem millioner kroner over to år til et samarbejde med et eller to udvalgte ilande, hvis nationale klima- og energiindsats har afgørende betydning for de globale udledninger af drivhusgasser. Midlerne skal primært bruges til at aflønne danske energieksperter og i mindre omfang eksterne rådgivere.

Omdrejningspunktet for samarbejdet med Maryland vil være regulering og håndtering af risici i forbindelse med delstatens udbud af en havvindmøllepark på 200 MW omkring 20 km ud for turistdestinationen Ocean City på den amerikanske østkyst. Havvindmølleparken skal i udbud til næste år, og det ventes, at de øvrige amerikanske kyststater med planer om at udnytte vindressourcen vil kunne drage nytte af erfaringerne.

”Vores satsning på offshore vindenergi skaber nye jobs og vækstmuligheder for Maryland. Samtidig bevæger vi os mod en fremtid med mere bæredygtig energi. Vi engagerer os i internationale partnerskaber for at fremme en lovende grøn energiteknologi, forbedre vores økonomi og styrke konkurrenceevnen. Dermed bidrager vi til en mere bæredygtig fremtid for vores indbyggere og vores planet”, siger guvernør Marylands guvernør Martin O’Malley.

Danmark besidder unikke kompetencer, når det handler om at udbyde, bygge og drive havvindmølleparker. Men virksomhederne er også blandt de førende i verden inden for vindenergi. Derfor forventer Martin Lidegaard, at danske virksomheder vil udnytte mulighederne i USA.

”Vi har erfaring med, at et samarbejde mellem myndigheder kan kaste ordrer af sig til danske virksomheder. Vi vil derfor bestræbe os på, at samarbejdet med Maryland også kan bidrage til at skabe vækst og arbejdspladser herhjemme”, siger Martin Lidegaard.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard kan kontaktes via pressechef Claus Kaae-Nielsen [email protected] eller 41729011

Pressekontakt i Maryland Energy Administration Devan Willemsen:[email protected]

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.