Der er altid sol over Gudhjem, og sol er der formentlig også i Allinge under Folkemødet på Bornholm. Folkemødet er blevet til på inspiration fra Sverige, og der har ikke tidligere været et lignende arrangement på dansk jord, hvor alle samfundsgrupper samles over flere dage og på tværs udveksler synspunkter - en slags demokratiets svar på Roskilde Festival.
Begivenheden ventes at blive årligt tilbagevendende. Dansk Erhverv er sammen med Nordisk Råd og Norden i Fokus arrangør af en debat over emnet ”Sælger vi ud af den nordiske velfærdsmodel - eller kan vi købe løsningen i det private?”
I diskussionen, der finder sted i teltet ”Meningsministeriet” på Allinge Havn, skal underdirektør og chef for Regional Erhvervsudvikling Niels Milling, Dansk Erhverv, blandt andre møde Henrik Dam Kristensen - præsident for Nordisk Råd, Harald Børsting - formand for LO, Henrik Bach Mortensen - direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, og Martin Ågerup - direktør for CEPOS.
Debattørerne tager blandt andet fat på følgende spørgsmål med TV-værten Clement Kjersgaard som ordstyrer:
• Hvordan skal den nordiske velfærdsmodel se ud i fremtiden?
• Hvilke opgaver skal den løse, og hvem skal gøre det?
• Hvordan får vi råd uden at gå på kompromis med kvalitet og udvikling?
• Kan civilsamfundet bidrage?
Desuden vil repræsentanter for de politiske partier udfordre panelet.
Lær af andres erfaringer
Dansk Erhverv benytter Folkemødet til at sætte fokus på at inddrage private og selvejende aktører på det sociale område:
”Fremtidens velfærd er et varmt emne lige nu, og det er vigtigt at gøre opmærksom på den betydning, som ikke-offentlige aktører har på de bløde velfærdsområder. Alle taler om besparelser, men de private og selvejende virksomheder bidrager ikke bare med bedre økonomi, men også med mangfoldighed i opgaveløsningen. Den enkelte borger kan således finde et tilbud, der passer til netop ham eller hende, hvad enten det handler om daginstitutioner eller ældrepleje,” siger Marie Louise Løvengreen Rasmussen, chef for Offentlig-Privat Samarbejde i Dansk Erhverv.
Hun lægger vægt på, at Danmark skal tage ved lære af udenlandske erfaringer:
”Netop derfor gennemfører vi på Folkemødet den politiske paneldebat sammen med Nordisk Råd. Det giver nemlig god mening at lære af vores nordiske naboer, når det handler om at finde en løsning på, hvordan vi i Danmark kan indrette det sociale område mest effektivt og med størst kvalitet. Vi kan blive langt bedre til at høste erfaringer fra nordiske naboer på velfærdsområdet - dels for at få nye idéer og dels for at undgå at gentage andres fejltagelser,” påpeger hun.