Ét fælles nummer i hele landet hvis du er akut syg

Sundhed

10/10/2018 16:45

Danske Regioner

Regionerne opretter nu et fælles landsdækkende akutnummer, der skal erstatte de mange forskellige telefonnumre i dag. Det skal være nemmere at komme igennem til de rigtige, hvis man er akut syg – og derfor skal nummeret været det samme i hele landet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ring 113, når du har akut brug for hjælp – uanset om du er hjemme hos dig selv eller på tur i den anden ende af landet. Regionerne vil oprette ét landsdækkende og døgnåbent telefonnummer, som alle borgere og pårørende kan kontakte ved akut sygdom eller skade.

- I dag er der mange forskellige numre, man skal huske. Og det er let at blive i tvivl om, hvilket der er det rigtige, når man står og har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet. Særligt hvis man så befinder sig et andet sted i landet, hvor tingene måske er struktureret helt anderledes, og numrene er nogle andre, end man er vant til. Fremover skal man kun huske ét nummer, siger Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner.

En indgang til det hele
Når du som borger har akut brug for hjælp til sygdom eller skade og ringer 113, vil du blive guidet gennem til det tilbud, som er det rigtige for dig. Uanset om det er hjælp fra psykiatri-, kiropraktor- eller tandlægevagten eller måske en akutmodtagelse, så skal nummer 113 være indgangen i hele landet, foreslår regionerne.

Danske Regioner

Regionernes fælles organisation deler viden på DenOffentlige. På den måde får du flere nuancer i debatten om regionerne og sundhedsvæsnet.

Læs mere om Danske Regioner her.

- Det skal være trygt at være borger i Danmark, og ingen må være i tvivl om, hvordan de får hjælp, hvis de er blevet akut syge. Vi skal skabe mere tryghed og gøre det nemmere gennem et fælles døgnåbent telefonnummer, siger Ulla Astman.

Det vil stadig være muligt at ringe direkte til sin egen læge – akkurat som i dag. I lægernes åbningstid er 113 således et supplement.

Samarbejde på tværs
I første omgang vil 113 alene kunne visitere til regionernes akuttilbud. Men på sigt ønsker Danske Regioner, at 113 også skal kunne visitere til akutte kommunale indsatser som fx besøg af det kommunale akutteam, der måske kan forebygge en genindlæggelse eller en tid hos egen læge den næste dag.

- På sigt har vi et ønske om at 113 også skal skabe sammenhæng mellem de akutte sundhedstilbud på tværs af sektorerne. Det skal ikke være den enkelte patient eller pårørendes opgave at hitte ud af, hvilken slags hjælp de præcis har brug for. Det ansvar skal sundhedsvæsenet påtage sig, siger Ulla Astman.

Fakta: Sådan virker 113
Når en borger har akut brug for hjælp til sygdom eller skade, så skal han eller hun ringe 113 – uanset hvor i landet man er.

Opkaldet stedfæstes geografisk, og dermed bliver opkaldet besvaret i den region, som borgeren ringer fra. Her vil kompetente fagfolk svare telefonen og ud fra samtalen vurdere, hvilken hjælp der er brug for. Forslaget er vedtaget i Danske Regioners bestyrelse som et slags pejlemærke. Målet er, at 113 er etableret om et års tid.

Læs mere i Danske Regioners nye udspil:

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.