En stor sending med 6 testmaskiner er landet i Danmark og snart klar til at blive taget i brug. Sammen med maskinerne er der doneret udstyr til at udføre op mod 200.000 tests. Derudover kan regionerne løbende bestille og købe endnu mere udstyr, så maskinerne vil kunne teste flere end de 200.000, som der nu er modtaget udstyr til.
Maskinerne er placeret på klinisk mikrobiologiske afdelinger på Herlev Hospital, Hvidovre Hospital, Slagelse Hospital, Sygehus Lillebælt, Aalborg Universitetshospital og Århus Universitetshospital.
De første tests forventes at kunne blive udført så snart man er helt sikre på, at analysekvaliteten er af ligeså høj kvalitet som vanligt.
Endnu flere danskere kan testes
Næstformand i Danske Regioner Ulla Astman glæder sig over, at regionerne nu får maskiner og udstyr til at teste endnu flere.
Den seneste uges opgørelser for antallet af daglige testede viser, at antallet af danskere der testes er stigende – en helt naturlig udvikling efter de nye og udvidede kriterier i retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen.
- Vi ser i regionerne frem til at kunne teste endnu flere, end vi gør i dag. Vi har allerede udvidet vores tests til at omfatte alle med symptomer – også milde symptomer - og i den kommende tid vil vi teste alle, der skal indlægges på hospital for behandling af andet end COVID-19, for at forebygge smitte på hospitalerne. Flere regioner tilbyder også supplerende test af medarbejdere uden symptomer i ældre- og sundhedssektoren, hvis de arbejder med sårbare borgere. Den ekstra kapacitet vil gøre det muligt for os at følge med denne udvikling – også hvis behovet vokser i takt med genåbningen af samfundet, siger Ulla Astman.
Maskiner og udstyr doneret af dansk virksomhed
Testmaskiner og udstyr har en samlet værdi af ca. 35 mio. kr., som er doneret af en anonym dansk virksomhed og er købt hos og leveret af den kinesiske medicinalvirksomhed BGI. Donationen viser endnu engang, at hele Danmark arbejder sammen om at løse de udfordringer, sundhedsvæsnet og det danske samfund står overfor, fortæller Ulla Astman:
- Vi er meget taknemlige for de mange tilbud om hjælp, vi oplever fra erhvervslivet. Både når det drejer sig om konkrete donationer som denne, og når det handler om rent faktisk at fremskaffe varer på et presset globalt marked, siger Ulla Astman.
Foto: Pressefoto, Danske Regioner